Bodyscan- Mindfulness- oefening

Rust, evenwicht, aanwezig zijn in het moment zonder dat je gedachten dwalen: allemaal eigenschappen die je kunt oefenen met meditatie. Steeds meer onderzoek toont aan dat mediteren ons goed doet, dus wat let je nog?

Deze meditatie-oefening is heel geschikt voor beginners en gaat je hele lijf af.

Bodyscan

De bodyscan is een van de meest gebruikte meditatie-oefeningen voor beginners. Het is de enige meditatie die liggend wordt uitgevoerd. Ga liever niet in bed liggen, dat nodigt te veel uit tot slapen (dit is dus ook een handige oefening als je moeite hebt om in slaap te komen!). Lig liever op een matje in een verwarmde kamer. Ga op je rug liggen met je armen naast je heupen, je handpalmen liggen omhoog. Je ogen zijn gesloten. Ga nu een voor een alle delen van je lichaam na. Benoem ze in gedachten en probeer ze te voelen. Begin met je voetzolen, vervolgens je tenen, je wreven, je enkels, je kuiten, je scheenbenen, knieholten, knieën, dijbenen, liezen. Doe beide benen tegelijk. Ga dan via je onderbuik en je onderrug langzaam omhoog naar je hals. Neem je armen waar, te beginnen met je vingers, ga langzaam naar je bovenarmen, ga via de hals naar je hoofd, benoem alle delen en eindig bij je kruin. Blijf na afloop nog even liggen.

Wat is de bedoeling van de bodyscan?

De bedoeling van de bodyscan is om gewoon je lichaam te voelen, op dit specifiek moment. In deze oefening merk je met lichte nieuwsgierigheid op hoe je lichaam voelt in al zijn aangenaamheid en onaangenaamheid.

Met een bodyscan voel je dat je leeft. Voel het leven in je.

We gaan alle delen van ons lichaam langs, om ze één voor één te voelen. Terwijl we dit doen, gaan we niks proberen te veranderen en we gaan niet oordelen. Wanneer je afgeleid wordt, sta dat dan toe en breng de aandacht terug op wat je voelt in je lichaam. Beluister hier alvast de podcast. 

Facebookgroep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven