Mag een werknemer vervroegd terugkomen uit ziekteverlof?

In geval van arbeidsongeschiktheid moet de werknemer een medisch attest aan zijn werkgever bezorgen.
Soms kan de werknemer zich echter fit genoeg voelen om weer aan het werk te gaan vóór de door zijn arts vastgestelde datum.
Het is daarom nuttig te weten dat wanneer een werknemer het initiatief neemt om eerder weer aan het werk te gaan, hij kan vragen om zijn geschiktheid om weer aan de slag te gaan laten controleren.

Dit is het arbeidsgeschiktheidsonderzoek.
In het kader van ‘risicovolle werkzaamheden’ moet de werkgever echter in bepaalde gevallen een verklaring van arbeidsgeschiktheid eisen alvorens het werk te hervatten. Na deze onderzoeken kan de bedrijfsarts bepalen of de werknemer geschikt is om weer aan de slag te gaan, of zijn of haar functie moet worden aangepast dan wel of hij of zij een andere functie moet gaan vervullen.
Momenteel is in de Kamer een wetsvoorstel ingediend om een verklaring van arbeidsgeschiktheid in te voeren.
Met dit document worden zowel de werkgever als de werknemer geïnformeerd over de mogelijke terugkeer naar het werk en de beperkingen daarvan, wat een stimulans zal zijn om de terugkeer naar het werk aan te passen of te voorzien in alternatief werk gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid. Dit met behoud van het gewaarborgd loon gedurende de eerste 30 dagen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven