Ook jij kan bepalen wie jouw facebookbericht ziet.

Als mentor begrijp ik hoe belangrijk het is om een online aanwezigheid te hebben. Facebook is een krachtig platform dat kan worden ingezet om je merk te promoten en een betrokken publiek op te bouwen. Hier zijn drie tips die je kunt gebruiken om de zichtbaarheid van je Facebook-pagina te vergroten:

 1. Maak gebruik van Facebook Insights: Dit is een krachtige tool die je kunt gebruiken om te begrijpen wie je publiek is en hoe ze zich verhouden tot je pagina. Op basis van deze analyses kun je de inhoud van je pagina aanpassen om ervoor te zorgen dat je het juiste publiek bereikt.
 2. Post regelmatig en op de juiste tijdstippen: Het is belangrijk om regelmatig te posten op je Facebook-pagina om je publiek betrokken te houden. Maar het is ook belangrijk om te begrijpen wanneer je publiek actief is op Facebook, zodat je op het juiste moment kunt posten.
 3. Moedig je volgers aan om je pagina te volgen: Er zijn verschillende manieren om je volgers aan te moedigen om je pagina te volgen. Je kunt bijvoorbeeld een oproep tot actie plaatsen in je berichten of je pagina delen op andere sociale media platforms.

Onthoud dat er verschillende strategieën zijn om de zichtbaarheid van je Facebook-pagina te vergroten. Door het gebruik van deze tips en het experimenteren met verschillende technieken, kun je de juiste aanpak vinden die bij jouw merk past.

Maar hoe kan je nu bepalen wie jouw facebookpagina ziet?

Maak je boodschap nog relevanter

Als gebruiker kun je zelf bepalen welke berichten je ziet op je Facebook nieuwsoverzicht. Maar wist je dat je zelf ook controle hebt over wie de posts van jouw Facebook pagina te zien krijgen? Zonder dat je daarvoor hoeft te adverteren op Facebook?

Je kunt namelijk ook organisch (dus als je niet betaalt) kiezen voor een specifieke doelgroep van je bericht. Je toont je bericht dan alleen aan de volgers van je pagina die voldoen aan bepaalde demografische kenmerken, interesses of die andere Facebook pagina’s volgen. Hierdoor wordt je boodschap nog relevanter. En hoe relevanter, hoe meer interactie, hoe groter het organisch bereik.

Facebook bepaalt wie je berichten ziet

Facebook bepaalt wie je berichten ziet door middel van een algoritme. Daarmee wil Facebook de tijdlijn zo relevant mogelijk houden voor gebruikers zodat ze langer op het platform blijven. Dat is beter voor hun advertentie inkomsten … ja het moet geld opbrengen toch?

Het Facebook algoritme verandert continu en bepaalt welke berichten je ziet. Een van de factoren van dit algoritme is relevantie. Zakelijke Facebook updates worden al nauwelijks getoond op de tijdlijn. Gemiddeld krijgt maar 3 – 4% van je Facebook fans je post te zien. Berichten van vrienden en Facebook groepen hebben voorrang, en ook advertenties. En het wordt steeds drukker op Facebook. Daardoor blijft er nog nauwelijks ruimte over om berichten van pagina’s te tonen.

En als je fans geen enkele interesse tonen in de berichten van je Facebook pagina, krijgen ze al snel helemaal geen enkel bericht van je pagina meer te zien. Daarom is het goed dat je berichten plaatst die echt relevant zijn voor je fans zodat ze ook reageren op deze berichten met een ‘vind ik leuk’ of reactie.

Dus bepaal zelf wie je Facebook berichten kan zien

Hoe vaker mensen reageren, hoe vaker ze je berichten te zien krijgen. Als mensen je Facebook pagina leuk vinden, maar vervolgens nooit reageren op een bericht, krijgen ze je posts al snel helemaal niet meer te zien. Facebook zorgt hiermee voor een relevante nieuwsfeed van gebruikers.

Daarom is het belangrijk dat je relevante updates plaatst, met teksten en afbeeldingen die prikkelen en nieuwsgierig maken. Waarschijnlijk hebben niet al je fans dezelfde interesses? Bij welke foto’s blijf jij even staan?

Misschien doe je wel een winactie voor vrouwen? of eentje expliciet voor mannen? Pas dus je bericht aan.

Als je op Facebook berichten voor een specifieke doelgroep plaatst, is de boodschap relevanter. Zo’n bericht trekt eerder de aandacht. De kans dat mensen vervolgens reageren op je post, is ook groter. Dit heeft weer een positief effect op het organisch bereik van je berichten. Ook je toekomstige berichten worden dan vaker getoond.

Op Facebook kun je heel doelgroepgericht publiceren, op basis van demografische gegevens of interesses. Zo kun je de teksten van je bericht aanpassen of een andere afbeelding gebruiken. Misschien is jouw product of dienst zowel geschikt voor vrouwen in de menopauze als jonge mama’s. Maar ze hebben wel andere interesses. Dus door voor beide doelgroepen je boodschap anders te verpakken, trek je de aandacht van beide doelgroepen. Met een en dezelfde boodschap lukt je dat waarschijnlijk niet.

Hoe kan je nu zelf bepalen wie je Facebook berichten kan zien?

Onthoud het volgende als je iets deelt op Facebook:

 • Als je een nieuw publiek voor je bericht kiest, wijzig je alleen het publiek voor dat specifieke bericht. De volgende keer dat je een bericht plaatst, wordt het publiek weer ingesteld op het standaardpubliek dat je hebt geselecteerd in je privacyinstellingen. Meer informatie over het instellen van een standaardpubliek.
 • Als je het publiek wijzigt voor één apparaat, wordt dit bijgewerkt op alle apparaten. Als je het publiek van je bericht bijvoorbeeld op je computer wijzigt, geldt deze wijziging ook voor het bericht in je app.
 • Sommige dingen die je op Facebook deelt, zijn altijd voor iedereen zichtbaar. Als je bijvoorbeeld een bericht of opmerking plaatst in een openbare groep, is je bericht of opmerking voor iedereen zichtbaar. Meer informatie over openbare informatie op Facebook.
 • Als je een reel maakt of iets toevoegt aan je verhaal, zijn verschillende publiekselecties van toepassing. Meer informatie over het wijzigen van het publiek van je reel of de privacy van je verhaal.
 • Je bericht wordt weergegeven in het overzicht, op je profiel en in zoekresultaten.
 • Als je iets op het profiel van iemand anders plaatst, beheert die persoon wie het bericht kan zien.
 • Als je inhoud plaatst, kunnen mensen in het publiek het bericht mogelijk in alle Meta-producten zien.
 • Als je iemand in een bericht tagt, kunnen de vrienden van de getagde persoon het bericht mogelijk ook zien.
 • Als je ervoor hebt gekozen je profiel te vergrendelen, zijn je opties voor delen beperkter.

Andere manieren om te beheren wie je inhoud kan zien:

 • Controleer de privacyinstellingen van je profiel en werk deze bij.
 • Beperk wie je eerdere berichten kan zien.
 • Ga naar je activiteitenlogboek om je berichten en inhoud waarin je bent getagd te controleren.
 • Ga naar de instellingen voor profiel en taggen om dingen te beheren zoals wie kan zien wat anderen plaatsen op je profiel en om te controleren wie inhoud kan zien waarin je bent getagd.
 • Bewerk de algemene gegevens op je Facebook-profiel en kies wie de gegevens kan bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven