Welke cloudopslag moet ik gebruiken?

Voor het online opslaan van bestanden zijn er verschillende diensten. Allemaal met eigen voorwaarden en kosten.

Cloudopslag vergelijken

Opslaan in de cloud betekent online opslaan van bestanden zoals foto’s en documenten. Een bedrijf stelt hier, eventueel tegen betaling, ruimte voor beschikbaar.

Bij verschillende bedrijven kunnen mensen bestanden online opslaan. Dit zijn zogenaamde clouddiensten. We bespreken vier grote diensten voor cloudopslag: iCloud, OneDrive, Google en Dropbox. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken voor de clouddienst(en) die u gebruikt. U bent daarbij natuurlijk niet gebonden aan maar één dienst.

iCloud

iCloud is de opslagdienst van Apple. Het is speciaal gericht op gebruikers van een Mac, iPhone of iPad. iCloud is standaard op die apparaten geïnstalleerd. Apple-gebruikers kunnen met de dienst onder andere back-ups maken en bestanden en foto’s beheren. Ook kunnen ze er een (verloren) apparaat mee terugvinden. Voor de Windows-pc is de dienst ook beschikbaar. Voor Android-apparaten is iCloud minder geschikt.

Voor iCloud is een gratis Apple ID nodig. Die geeft toegang tot 5 GB gratis opslagruimte. De cloudopslag is uit te breiden tegen betaling, vanaf 99 cent per maand voor 50 GB . (op het moment dat deze blog geschreven is).

OneDrive

OneDrive is de online opslagdienst van Microsoft. Deze dienst staat standaard op een computer met Windows 10 en 11. Maar de dienst kan ook op andere computers worden gezet. Gebruikers kunnen OneDrive ook via de site of mobiele app gebruiken. Via deze opslagdienst kunnen mensen bestanden uploaden, bekijken, downloaden en delen.

De website van OneDrive geeft ook toegang tot een gratis versie van Word, Excel en PowerPoint. Dit zijn uitgeklede versies van de betaalde pakketten, maar de doorsnee gebruiker kan er prima uit de voeten.

Wie OneDrive wil gebruiken, heeft een gratis Microsoft-account nodig. Hiermee krijgt de gebruiker 5 GB gratis opslagruimte. De cloudopslag is voor 2 euro per maand uit te breiden naar 100 GB. Het is ook mogelijk om een Microsoft 365-abonnement te nemen. Dan krijgt de gebruiker naast 1000 GB opslagruimte ook de Office-apps voor de computer.

Google cloudopslag: Drive

Google heeft twee eigen opslagdiensten: Google Drive en Google Foto’s.

Google Drive richt zich met name op het opslaan van documenten en andere bestanden. Bij Google Foto’s kunnen mensen foto’s online opslaan en beheren. Beide diensten werken via een website en een mobiele app (voor de smartphone en tablet). Google Drive is daarnaast ook via een programma op de computer toegankelijk.

Google-klanten krijgen in totaal 15 GB gratis online opslagruimte. Die wordt gedeeld tussen Google Drive, Google Foto’s en de maildienst Gmail. Als de cloudopslag vol is, zijn er de volgende opties via Google One:

  • 100 GB voor 1,99 euro per maand of 19,99 per jaar;
  • 200 GB voor 2,99 euro per maand of 29,99 per jaar;
  • 2 TB voor 9,99 euro per maand of 99,99 euro per jaar.

Dit zijn de tarieven inclusief btw (prijzen maart 2023)

Dropbox

In tegenstelling tot de andere drie diensten, is Dropbox niet verbonden aan een bepaald merk of apparaat. Bestanden in Dropbox zijn via elk apparaat met een internetverbinding te benaderen. Gebruikers kunnen via de website bij de bestanden en via de app voor mobiel of computer. U moet de app dan wel zelf installeren.

Dropbox geeft klanten 2 GB gratis opslagruimte. De cloudopslag is tegen betaling uit te breiden. Mensen hebben de keuze uit Dropbox Plus met 2 TB voor 9,99 euro per maand. Of Dropbox Family met 2 TB voor zes gebruikers voor 16,99 euro per maand. Deze tarieven zijn inclusief btw (prijzen mei 2023)

Met welke cloud werk jij? Laat het even weten in de besloten groep of onder deze post!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven