collageen supplement

Collageen, moet je dit smeren of innemen?

Wat doet collageen in de huid? Kan  je collageen bijvoorbeeld extra toedienen via een crème, drankje of supplementen?

Collageen zorgt in je gehele lichaam voor stevigheid, ook in je huid

Collageen is een ontzettend belangrijk eiwit in je lichaam. Het is een structuureiwit. Als onderdeel van het bindweefsel zorgt het door het gehele lichaam voor stevigheid. Collageen komt van het Griekse woord ‘kolla’, dat samenbinden of lijm betekent. Het houdt organen en weefsels als het ware op hun plek. Botten, pezen en banden, maar ook haren en nagels bestaan uit collageen. En natuurlijk de huid.

Collageenvezels in de dermis – dat is de laag onder de opperhuid – zorgen voor stevigheid. Elastine, een ander belangrijk eiwit in het bindweefsel, is daarnaast verantwoordelijk voor de veerkracht of elasticiteit van de huid.

Collageenproductie neemt ieder jaar af (vanaf je dertigste)

Collageen wordt onder andere in de huid aangemaakt. Maar dat proces neemt geleidelijk af bij het ouder worden. En dat is helaas al sneller dan je denkt. Vanaf eind twintig, begin dertig begint je huid ongeveer 1% collageen per jaar te verliezen. De huid van ouderen is daarom ook slapper en dunner dan die van jongere mensen. Ook externe factoren beïnvloeden de aanmaak en afbraak van collageenvezels in de huid. Zonblootstelling bijvoorbeeld, roken, maar ook bepaalde voeding.

Suikers, sigaretten en zon maken collageen stuk

Wist je bijvoorbeeld dat je van (snelle) suikers rimpels kunt krijgen? Heel simpel gesteld zetten de suikers zich vast op het collageen (en elastine) in de huid, waardoor dit verhardt en beschadigt. Dit proces noemen we glycatie.

Ook roken zorgt voor een verlies van de elastine- en collageenvezels. Dat is een van de redenen waarom rokers sneller diepere rimpels krijgen. Verder pleegt roken een flinke aanslag op de voorraad antioxidanten die de huid juist beschermen tegen schade.

Vervuiling wordt inmiddels ook in verband gebracht met collageenafbraak. Maar blootstelling aan de zon blijft uiteindelijk de grootste huidverouderaar.

Hoe meer het collageen en elastine beschadigd raakt en/of wordt afgebroken, hoe meer het bindweefsel in stevigheid en flexibiliteit afneemt. Het gevolg: rimpels, plooien en verzakking van de huid.

Wat doen collageendrankjes of supplementen?

Ik ben lange tijd best heel sceptisch geweest over het nut van deze poeders en drankjes. Het lastige is dat er zoveel producten op de markt zijn van verschillende bronnen als vis, varken, rund en zelfs vegan suppelementen die losse aminozuren van collageen bevatten. Of dit werkt is maar de vraag … Echt collageen heeft een positieve werking op de huid waarschijnlijk te danken aan de losse aminozuren die met elkaar in verbinding zijn. Er is geen onderzoek gedaan naar deze plantaardige supplementen.

Toch is er wel wat veranderd in mijn visie de afgelopen tijd, sinds we de studies naar collageen hebben bijgehouden. Er verschijnen namelijk steeds meer onderzoeken naar gehydrolyseerd collageen. Dit is een vorm van collageen die al ‘opgeknipt’ is in kleine stukjes (peptides). Dit is een voordeel omdat het daardoor goed verteerbaar en opneembaar is in het lichaam. Die vorm lijkt toch wel goede dingen te kunnen doen voor de huid: namelijk een vermindering van rimpeltjes en een toename van de elasticiteit en hydratatie.

Daarom gebruik ik de collageen van eqology.

Volg hier het gratis webinar over de gezondheid van de huid (van binnenuit) en hoe pas ik dit toe in de praktijk.

Collageen in crèmes, werkt dat?

Crèmes die beloven de huid te verstevigen en die collageenvezels zouden bevatten, daarin heb ik vooralsnog niet zo veel vertrouwen. Collageen is namelijk te groot om de huidbarrière te kunnen passeren. En cosmetica die met liposomen (vetbolletjes) werken om het ingrediënt de huid in te loodsen, zijn nog niet voldoende verfijnd.

Er wordt in de cosmeticawereld soms ook gebruikgemaakt van stoffen of behandelingen die het beschermende laagje van de huid bewust een beetje kapot maken (zoals propylene glycol of microneedling), zodat een ingrediënt als collageen alsnog zou kunnen binnenkomen. De vraag is echter of deze methoden er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat het eiwit dan diep genoeg komt.

Ook over de werkzaamheid van producten met het eiwit in kleinere (nano)vorm is nog veel onduidelijk. Maar het onderzoek staat nooit stil, dus wie weet wat er in de toekomst mogelijk is.

Ingrediënten die de collageenproductie helpen

Een ingrediënt waarvan we wél met zekerheid kunnen stellen dat het de huid helpt, is vitamine C. Deze antioxidant vangt niet alleen vrije radicalen weg, vitamine C zorgt ook dat de huid zijn stevigheid houdt. Misschien ken je de verhalen van vroeger wel, over bemanningen van schepen die scheurbuik kregen als ze maandenlang op zee zaten en geen groente en vers fruit aten? Door een gebrek aan vitamine C kon collageen in het bindweefsel niet goed worden opgebouwd. Hierdoor ontstonden onder meer bloedingen en zwellingen.

Om voldoende vitamine C in de huid te krijgen, is het belangrijk dat het behalve in je voeding ook in je huidverzorging zit. Extra suppletie wordt aangeraden bij collageen bevorderende behandelingen.

Ook van vitamine A in huidverzorging is aangetoond dat het de huid helpt om jong en stevig te blijven.

Beperk de afbraak van collageen met zonnebrandcrème

Om afbraak van collageen en elastine te beperken is het daarnaast natuurlijk het allerbeste om je gezicht te beschermen. Je kunt hiervoor een zonnebrandproduct gebruiken dat beschermt tegen uv- B én uv-A, en het liefst ook met extra antioxidanten zoals de Suncare SPF 15 en SPF 30.

Meer informatie over het collageen ? stuur ons een bericht karolinvdmergel@gmail.com  +32 475 300 526  WhatsApp.

Facebookgroep

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven