Dragen supplementen bij tot een goede gezondheid?

Weet je niet goed welke supplementen je moet nemen? In deze blog zal ik een aantal belangrijke zaken over supplementen met je bespreken en je advies geven over of het nu wel of niet verstandig is om supplementen te gebruiken.

Maar laten we bij het begin beginnen…

Essentiële (voedings)stoffen

Wat zijn supplementen nou eigenlijk en waarom zou je lichaam ze nodig hebben? Je lichaam heeft – om optimaal te kunnen functioneren = verschillende essentiële voedingsstoffen nodig. Je kunt hierbij denken aan vitaminen en mineralen, die je normaal gezien via je voeding binnenkrijgt. Maar omdat niet alle voedingsstoffen even goed door je lichaam kunnen worden opgenomen en omdat je ook niet altijd voldoende van deze voedingsstoffen puur en alleen door je dieet binnenkrijgt, kan het gebruik van supplementen nuttig zijn. Supplementen zijn géén medicijnen. Ze zijn natuurlijk en het is niet noodzakelijk om ze in te nemen, wat in het geval van sommige aandoeningen met medicijnen natuurlijk wel het geval is. Medicijnen worden ook door een arts voorgeschreven terwijl je supplementen gewoon zelf, zonder recept, bij de apotheek of de drogist kunt kopen.

Wat doen vitamines en mineralen eigenlijk?

Als je eenzijdig of ongezond eet, kun je je futloos gaan voelen omdat je lichaam onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Door deze tekorten aan te vullen, zul je weer meer energie kunnen krijgen en je fysiek sterker gaan voelen. Supplementen met vitaminen B, C, D en met mineralen zoals ijzer of magnesium zijn erg in trek bij mensen die gezond en sterk willen blijven of bij mensen, die vanwege een ziekte, bepaalde dingen niet mogen eten. Ook heeft het immuunsysteem van je lichaam voldoende vitaminen en mineralen nodig om zich te kunnen beschermen tegen allerlei bacteriën en virussen. Als je een tekort hebt, heb je minder weerstand en zal je ook sneller ziek kunnen worden. Door voor een natuurlijk supplement te kiezen, dat alle juiste hoeveelheden mineralen en vitamines bevat, kun je je weerstand versterken en krijg je ook meer energie. Het eten van voldoende verse groenten en fruit is niet altijd gemakkelijk en misschien heb je ook niet altijd tijd om gezond te koken. Supplementen met vitaminen en mineralen kunnen je lichaam dan ondersteunen. Voor specifieke problemen zijn er ook supplementen verkrijgbaar, die voor een betere darmbalans kunnen zorgen of supplementen die je bijvoorbeeld door de overgang heen kunnen helpen.

In het kort kan het gebruik van supplementen het volgende voor je lichaam doen:

  • Je meer energie geven en je minder moe laten voelen.
  • Je een betere weerstand geven.
  • Het ontwikkelen van een tekort aan vitaminen voorkomen.
  • Het ondersteunen van het lichaam in verschillende fasen van het leven.

Waarom zijn sommige mensen terughoudend met het gebruik van supplementen?

Het gebruik van supplementen kan natuurlijk nooit je gezonde eetgewoonten vervangen. Als mensen supplementen gebruiken, wil dat natuurlijk nog niet zeggen dat ze daardoor geen verse groenten en fruit hoeven te eten, geen gezonde vetten hoeven binnen te krijgen en hun lichaam niet met een gezond stukje vis of vlees hoeven te ondersteunen. Daarnaast bevat het overgrote deel van de supplementen, die je online of in de winkel koopt, sporen van petroleum en teer, wat natuurlijk ontzettend ongezond is voor je lichaam. Het is daarom belangrijk dat je voedingssupplementen zoekt, die geheel plantaardig en natuurlijk zijn.

Sommige mensen vinden de aanschaf van supplementen, die van een goede kwaliteit zijn, duur en omdat de meeste mensen wat langer gebruikmaken van supplementen kan dat na verloop van tijd best wel oplopen. Bekijk wat bij jou past en bepaal of je de investering in een supplement wel of niet de moeite waard vindt. Het is bovendien ook slecht voor je lichaam als het een overdosis aan bepaalde vitamines en mineralen krijgt, dus let hier goed op en vraag eventueel advies aan iemand, die precies voor je kan berekenen wat voor jouw lichaam de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Kwaliteitsverschillen van supplementen

Net zoals bij de producten die je in de supermarkt vindt of die je op markt ziet liggen, is er bij supplementen ook sprake van een hoge of een superieure kwaliteit. De kwaliteit van supplementen kan meestal worden bepaald door het soort hulpstoffen die in de supplementen zijn gebruikt of door bepaalde vitamines die wel of niet in het supplement zijn opgenomen. Het verschil in kwaliteit ligt ook aan de hoeveelheid tijd en onderzoek, die er is gestoken in het precies afstemmen van de hoeveelheden in het supplement en aan de fabrikant, die de supplementen maakt en verpakt. Het is belangrijk dat als je supplementen gebruikt dat je goed naar je lichaam luistert en op signalen let. Merk je bijvoorbeeld dat je meer energie krijgt of krijg je juist last van bijwerkingen? Kun je de supplementen van een bepaald merk gemakkelijk innemen of is bijvoorbeeld de hoeveelheid milligrammen niet zo geschikt voor jou? Let er in het geval van een allergie ook op of de supplementen bijvoorbeeld lactose of gluten bevatten. Als je ouder wordt, heeft je lichaam meer behoefte aan bepaalde voedingsstoffen dan als je bijvoorbeeld zwanger bent of als je je lichaam gewoon door een lange winter wilt helpen.

Lukt het niet altijd om gezond te eten en denk je dat jij een aanvulling op de voeding nodig hebt maar twijfel je nog over de aanschaf van een voedingssupplement? Ik help je graag bij het maken van de juiste keuze!

Vraag hier jouw kortingscode aan om jouw kwaliteitsvolle suppletie aan te vragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven