vitamine D

Vitamine D is zo belangrijk voor je!

Voel jij je op dit moment moe, lusteloos of somber, wordt je sneller ziek en snak je naar zon? Dan kan het zijn dat je potje vitamine D in je lichaam op is. Dit supplement is momenteel (in de wintermaanden) voor iedereen een must. Ook wanneer je geen klachten ervaart. Het lichaam is namelijk niet in staat deze essentiële vitamine voldoende op te nemen in de winter.

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine
Eigenlijk is vitamine D geen vitamine, maar een (pro)hormoon. Vitamines kunnen namelijk niet zelf door het lichaam worden aangemaakt. Hormonen wel. Vitamine D is de bouwsteen voor een belangrijk hormoon: calcitriol. Dit hormoon is onderdeel van de steroïde hormonen waaronder oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol vallen. Hormonen uit deze familie worden allemaal uit cholesterol gemaakt. Vitamine D is dus een voorstof of prohormoon van het steroïde hormoon calcitriol.

Waarom is Vitamine D belangrijk?
Vitamine D is echt een onderschat stofje. Deze krachtpatser is erg belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Deze vitamine heeft namelijk een sterke antibacteriële en antivirale werking en vernietigt ongewenste indringers in onze cellen. Als ons afweersysteem (lange tijd) niet optimaal functioneert kan dat serieuze ziektes tot gevolg hebben. Daarnaast zorgt deze ‘weerstandbooster’ er voor dat ons lijf calcium en fosfor goed kan opnemen en we dus verzekerd zijn van sterke tanden en botten. Uit diverse onderzoeken blijkt ook dat vitamine D depressie tegengaat.

Hoe herken je een tekort aan Vitamine D?
Een tekort aan vitamine D kun je herkennen aan de volgende klachten:

  • vermoeidheid
  • spierpijn met name in de benen
  • onrustige benen
  • hoofdpijn
  • somerbeid / neerslachtigheid
  • prikkelbaar
  • lusteloos en weinig energie
  • verminder immuunsysteem
  • regelmatig last van blaasontstekingen, terugkomende verkoudheid
  • kans op ontwikkeling van diabetestype 1
  • uitblijven of onregelmatigheid van menstruatie
  • stoornis in de gebitsontwikkeling en botontwikkeling
  • botontkalking (bij ouderen)

Ook staat een tekort aan vitamine D in verband met meer en pijnlijke menstruatieklachten (PMS klachten), PCOS en de rijping en ontwikkeling van het follikel. Dit pro-hormoon is dus zeer aan te raden bij problemen rondom de menstruatiecyclus.

Hoe krijg je voldoende vitamine D binnen?
Uit onderzoek blijkt dat maar een derde deel van de aanbevolen hoeveelheid vitamine D wordt opgenomen uit je eten. Vitamine D vind je o.a. in vlees, vette vis en eieren. Hou er rekening mee dat vlees van dieren die in de wei hebben gestaan en dus gras eten (i.p.v. mais, slachtafval, soja en bietenpulp) veel meer vitamine D bevatten. Vette vis (o.a. haring, zalm, paling en makreel), zeegroenten, zoetwateralgen en shiitake paddenstoelen zijn de rijkste vitamine-D bronnen.

De overige twee derde deel haalt het lichaam uit zonlicht.In de winter is het erg lastig om aan je dosis te komen doordat de zon weinig schijnt. Er wordt namelijk aanbevolen om dagelijks een kwartier tot half uur in de zon te lopen met onbedekte handen en hoofd om je vitamine D op peil te houden. Dat gaat lastig als de zon niet schijnt én het te koud is om zonder handschoenen of muts naar buiten te gaan. Als het zonlicht dus uitblijft is het dus noodzakelijk om een vitaminesupplement in te nemen.

Aanbevolen hoeveelheid
Vitamine D-experts raden aan om het hele jaar door vitamine D te slikken omdat het zeer moeilijk is om de dagelijkse hoeveelheid uit voeding en de zon te halen. Over de juiste dosering zijn de meningen verdeeld. Zo raadt het Voedingscentrum een dagelijkse hoeveelheid van 10 mcg (400 IE) vitamine D aan. Vitamine D-experts adviseren een dagdosering van 50 mcg (2.000 IE). Met deze dosis kan volgens hen worden voorkomen dat mensen onnodig vroeg aan chronische ziektes gaan lijden.

Welke vorm moet ik nemen?
Vitamine D bestaat er in 2 verschillende soorten: vitamine D2 en vitamine D3.
Zorg ervoor dat je vitamine D3 (cholecalciferol) neemt, omdat dit de actieve vorm van vitamine D is en daarmee veel beter door het lichaam opneembaar is dan vitamine D2 (ergocalciferol).

Mijn advies

Gebruik elke dag, het gehele jaar door (met eventueel uitzondering van de maanden juni, juli en augustus) een vitamine D3 supplement binnen deze range: 10 mcg (400 IE) – 50 mcg (2.000 IE). Let bij aanschaf op dat het supplement gemakkelijk is om in te nemen, geen suiker, gluten en conserveringsmiddelen bevat en eventueel geschikt is voor vegetariërs/ veganisten. Vitamine D3 is aan te raden i.c.m. K2 omdat dit de opname van D3 versterkt.

Wij hebben in ons assortiment de VItD3+K2 in één.

Samen met een test zodat jij jouw resultaten kan bijhouden en evolutie kan zien.

Vraag meer informatie: info@academie-voor-professionals.com of 0032 475 300 5265

Beluister hier de podcast.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven