craquelé huid

Craquelé huid

Hoe ontstaat een craquelé huid?

Craquelé is Frans voor ‘gebarsten’, je spreekt het uit als krakelee. Een craquelé huid komt vaak voor bij een extreem droge, oudere huid . Bij het ouder worden, wordt de huid droger, dunner en fragieler. Ook produceren de talgklieren minder huidlipiden, met als resultaat een droge huid.Soms is de huid zo droog dat de huid vanzelf open springt en je een soort barstjes ziet in de huid.

Het ouder worden van de huid is een natuurlijk proces. Maar soms kunnen externe factoren ervoor zorgen dat het proces wordt versneld. Zo zien we dat in de winter een craquelé huid vaker voorkomt. De koude wintermaanden brengen koude, droge lucht met zich mee. Bovendien, als de centrale verwarming de hele dag aanstaat, neemt de luchtvochtigheid af.

Craquelé eczeem

In sommige gevallen zie je dat de huid zo extreem droog is dat er sprake is van een huidaandoening die asteatotisch eczeem wordt genoemd (of ook wel craquelé eczeem). Het begint met een droge, kwetsbare huid, die na verloop van tijd rood en schilferig wordt. Op den duur kunnen er kloofjes ontstaan. Dit kan zich uiteindelijk verspreiden over het hele lichaam.

Craquelé huid herstellen

Een craquelé huid komt vooral voor op de onderbenen, maar je ziet het ook op de (onder)armen, handen en romp. Hoe kun je deze craquelé huid nou het beste verzorgen?

Om te beginnen; douche niet te lang en te warm. Een warme douche droogt de huid nog verder uit. Realiseer je verder dat zeep en geurstoffen de huid nog verder kunnen irriteren, dus gebruik een neutrale badolie of douchecrème. Dep jezelf droog (dus niet boenen) met een schone handdoek en breng vervolgens een vette neutrale zalf aan op de huid of gebruik als alternatief een crème die ureum bevat.

Mocht je vermoeden dat er sprake is van asteatotisch eczeem (craquelé eczeem), maak dan een afspraak met je huisarts of je dermatoloog.

KORT: Wat kun je er tegen doen?

Hieronder noem ik een aantal belangrijke tips voor het voorkomen én het herstellen van een craquelé huid:

  • Douche niet te warm en te lang. Een lange warme douche klinkt erg verleiding, maar het is is erg slecht voor je huid. Warm water zorgt er namelijk voor dat je huid sneller uitdroogt. Hou het kort en douche niet warmer dan 37-38 graden.
  • Vermijd doucheproducten en gezicht reinigers die sulfaten (SLS) bevatten. Sulfaten zijn stoffen die je huid schoonmaken. Maar deze stoffen zijn zo sterk, dat ze ook je huid beschadigen en zelfs kapot maken. Sulfaten worden gebruikt in zowat alle schoonmaak producten die je in de supermarkt kunt kopen, dus controleer altijd op de verpakking of er iets van sulfaat in zit.
  • Vaak lees je op internet dat je meer water moet drinken tegen een droge huid. Dit klopt ook deels, maar dit werkt alleen als je een gezonde huid hebt. Alleen dan kun je het vocht ook vasthouden. Focus daarom eerst op het herstellen van de huid barrière.
  • Maak gebruik van een vocht inbrengende lichaam- of  gezichtscrème.  Deze producten zorgen voor het herstel van je huidlagen en je talg niveaus. En tegelijk herstellen ze ook nog eens de vochtbalans in je huid. Vraag hier zeker informatie aan jouw therapeut.

Lees meer in het boek: Huidverjonging op maat

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven