Moet een zonnebrandcrème een half uur intrekken? Kun je beter fysische zonnefilters dan chemische zonnefilters gebruiken? Zit je met een SPF 50 langer goed dan met een SPF 15? Word je eigenlijk nog wel bruin als je je goed insmeert en wat kun je doen als je toch een beetje bent verbrand?
Kom er in deze blog meer over te weten.
Het aantal mensen met huidkanker neemt zorgwekkend toe. Die stijging zien we al jaren. En die zal helaas nog veel verder doorzetten. Vroeger wisten we niet beter met die zon. Er werd gesmeerd en gebakken met olietjes zonder factor. Of er werd helemaal niet gesmeerd. Ook de zonnebank werd in korte tijd razend populair. Hoe bruiner, hoe beter was het motto. Die onwetendheid van toen, die zien we nu terug in de cijfers.
We onderschatten de zon
Maar inmiddels weten we wél beter en zijn er nog steeds veel misverstanden over insmeren. De belangrijkste: we onderschatten de zon, we zijn overmoedig of juist lui en wat ik maar al te vaak hoor: Ik verbrand toch nooit. Of: Ik ben al bruin … Maar wist je dat een gebruinde huid eigenlijk een beschadigde huid is? Pigment wordt namelijk gevormd als bescherming tegen die zonnestralen.
Schade is een optelsom van jaren
Als het gaat om huidschade, dan is er sprake van een optelsom bij zonnestralen. Verbranden op jonge leeftijd laat de kans op schade op latere leeftijd behoorlijk toenemen. Maak er daarom al van jongs af aan een gewoonte van je in te smeren in de zon.
Zon veroorzaakt rimpels
Verder heb je misschien weleens gelezen dat zonnestralen verantwoordelijk zijn voor negentig procent van de tekenen van huidveroudering. Als je je huid jong en stevig wilt houden, kun je daarom maar beter vroeg beginnen met insmeren en met goede verzorging. Want als die rimpeltjes er eenmaal zijn, gaan ze niet meer zo gemakkelijk weg.
Lees in het boek huidverjonging op maat meer over de invloed van de zon op onze huid. Bestel hem HIER !
Insmeren is belangrijk voor alle huidskleuren, ook de donkere huid
Het is echt een misverstand dat alleen mensen met een lichte huid zich zouden moeten insmeren. Natuurlijk is een huid met meer pigment iets beter beschermd tegen de stralen van de zon, want dat is namelijk de functie van pigment: het beschermt ons tegen de zon.
Donkere huid heeft een natuurlijke SPF van 13.4
Er is weleens uitgerekend dat mensen met een donkere huid gemiddeld een natuurlijke SPF hebben van ongeveer 13.4. Maar let op: dit zijn echt gemiddelden hè, iedere huid is anders en uniek. Nu kun je natuurlijk meteen zeggen: heeft het dan nog zin om met bijvoorbeeld een SPF 15 te smeren? Ja, echt! Zeker wel. Want je moet weten dat het pigment niet overal gelijkmatig aanwezig is in de huid.
Maar niet alleen daarom. We weten ook dat zelfs een kleine hoeveelheid uv-A- en uv-B-straling al schade aan het DNA veroorzaakt, ook bij een donkere huid. En hoewel de kans op huidkanker wel echt kleiner is, worden onrustige cellen of plekjes vaak veel later ontdekt bij mensen van kleur.
Bekijk hier alvast de video en abonneer je op het youtube kanaal!