dna genetische veroudering

IS HUIDVEROUDERING GENETISCH BEPAALD?

De ene huid veroudert veel sneller dan de andere. Hoe komt dit en kun je het verouderingsproces enigszins zelf nog vertragen?

Diverse factoren spelen een rol. Huidveroudering is voor 60% genetisch bepaald. Dit wordt ook wel de intrinsieke huidveroudering genoemd. De andere 40% wordt bepaald door omgevingsfactoren en de levensstijl. Dit noemen we de extrinsieke huidveroudering. Roken, alcohol, blootstelling aan veel zonlicht, slaap en stress zijn een aantal van die factoren. Wat kun je doen om het verouderingsproces te vertragen?

DNA-SCHADE

De kwaliteit en de kwantiteit van collageenvezels en elastine nemen af na het 25e levensjaar. Externe vrije radicalen vallen deze vezels aan met oxidatieschade en deze veroorzaken schade aan het DNA. Gelukkig wordt deze schade over het algemeen weer opgeruimd door het lichaam zelf, maar met grote hoeveelheden schade aan het DNA raakt de ‘reparatiefunctie’ van de huid overbelast. De cellen blijven dan met de restschade zitten.

Voorbeelden van externe bronnen die kunnen leiden tot DNA-schade zijn blootstelling aan UV-licht, luchtvervuiling, roken, alcohol en verkeerde voeding met veel suikers. De grootste boosdoeners zijn zonlicht en roken. Hoe snel hierdoor huidveroudering plaatsvindt of schade ontstaat is per persoon verschillend. Werkt het reparatiemechanisme niet optimaal, dan stapelen de fouten in de DNA-code zich sneller op.

EIGEN INVLOED OP HET VEROUDERINGSPROCES

Ondanks dat de snelheid van huidveroudering voor 60% genetisch is bepaald, heb je dus zelf nog best veel invloed op het vertragen van het verouderingsproces. Je kunt de huid beschermen door een SPF te gebruiken, wanneer je in de buitenzon komt. Ook wanneer je gewoon in de auto rijdt of achter het glas zit tijdens bewolkte dagen, tasten UV-stralen het DNA van onze cellen aan. Zo is gebleken dat mensen die met hun beroep veel in de auto zitten (vertegenwoordigers e.d), vaak aan de linkerkant van het gelaat/ lichaam op latere leeftijd zonbeschadigingen ontdekken.

Om je huid optimaal te beschermen tegen UV-stralen, smeer je best een goede SPF.

Bescherm  je dus  niet alleen tegen verbranden, maar ook tegen veroudering en eventuele beschadigingen. Graag meer informatie over wat nu een goede zonbescherming is? Stuur ons een bericht : info@beautyfulskin.be

In het boek huidverjonging op maat kan je heel wat lezen hoe de huidveroudering in zijn werk gaat en vooral wat je er zelf aan kan doen !

Lees alvast het ebook- De zon op onze huid. 42 blz vol met “alles” wat met zonnen te maken heeft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven