Lipoedeem: oorzaken, symptomen en de oplossing (behandeling)

Weinig over bekend…

Aangezien er nog zo weinig bekend is over het onderwerp komt een groot deel van deze kennis uit boeken en artikels en van gesprekken met artsen. Met name de invloed van hormonen op het ontstaan of verergeren van lipoedeem is nog vrij weinig onderzocht, maar dat ze een rol spelen dat wordt steeds duidelijker.

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem wordt gezien als een chronische ziekte waarbij er een stapeling is van vet en een verslechtering van de vochtafvoer via de lymfe. Hierdoor ontstaat (vaak pijnlijk) oedeem dat symmetrisch voorkomt op de heupen, bovenbenen en knieën. Meestal verdwijnt het lipoedeem dat er al zit niet meer als men afvalt. Uiteraard zal er zoals bij alles een genetische aanleg zijn voor lipoedeem, maar dat wil natuurlijk niet automatisch zeggen dat iemand dit krijgt en in welke gradatie.

Mogelijke oorzaken

Factoren die mogelijk lipoedeem negatief kunnen beïnvloeden volgens de laatste inzichten:

 • Aankomen
 • Darmproblemen
 • Hormonale disbalansen
 • Te weinig beweging
 • Veel staan

Maar als we vervolgens verder lezen dan zien we dat er over hormonale disbalansen zeer weinig bekend is. Vandaar dat hier absoluut meer onderzoek naar gedaan moet worden.

Symptomen

Als we de kijken naar lipoedeem op zich zien we:

 • Slechte doorbloeding en vochtafvoer
 • Plaatselijke vetopslag, met name op de benen.

Het eerste symptoom zie ik vrij veel zelf in de praktijk bij mensen met een vertraagde schildklier. Het tweede symptoom zie ik vaak bij vrouwen met een teveel aan oestrogeen ten opzichte van de tegenhangers testosteron en progesteron.

Bloedonderzoek

Een aantal vrouwen zijn vervolgens via een arts dit gaan onderzoeken in het bloed en zagen inderdaad: Te weinig actief schildklierhormoon T3, lage testosteron en progesteron ten opzichte van oestrogeen. Het lijkt me zeer interessant om dit verder te gaan onderzoeken. Disbalansen in deze hormonen zijn te herkennen aan een flink aantal symptomen.

Dat veel vrouwen met lipoedeem de hormonen in balans willen brengen is, omdat je met deze methode de darmwerking vaak sterk verbetert en de hormonale disbalansen kunnen verminderen. Aanvullend zou ik zeker de genoemde vier hormonen laten testen in het bloed. Soms wil een huisarts meewerken en een bloedonderzoek aanvragen, maar vaak ook niet omdat dit nog niet in de medische protocollen staat van lipoedeem.

Mogelijke oplossingen

Als we het over de hormonale balans en lipoedeem hebben is het belangrijk om een goede schildklierwerking en omzetting naar actief schildklierhormoon te hebben.

De verhouding oestrogeen ten opzichte van progesteron en testosteron moet ook in een goede balans komen. Dat de oestrogeen relatief te hoog is kan veroorzaakt worden door:

 • Belasting met chemische oestrogenen uit de omgeving (xeno-oestrogenen) uit pesticiden, plastics en zepen, parfum en medicijnen.
 • De anti-conceptiepil.
 • Een hoog vetpercentage waarbij in het vetweefsel testosteron omgezet wordt in oestrogeen door middel van het enzym aromatase.
 • Stress.

Lipoedeem behandeling

Zodra je hebt besloten om je kwaliteit van leven te verbeteren en je de weg naar ons hebt gevonden gaan we twee wegen bewandelen.

Het behandelproces

 1. De eerste stap is een persoonlijk voedingsadvies. Koolhdyraatarme voeding is het begin van meer rust in je systeem en opent mogelijkheden voor je lichaam om verstoringen aan te pakken. Kick af van die suikers! Bekijk dus zeker ook het 10 dagen challenge programma.
 2. De tweede stap is een bodydrainage behandeling bij een therapeut.

Het behandelplan bestaat uit regelmatige behandelingen, die in het begin wekelijks zijn en langzaam uitgebreid worden, afhankelijk van het resultaat, naar meer tijd tussen de behandelingen. Tot er een onderhoudssituatie bereikt is. Waar mogelijk kunnen de consulten voor voeding gecombineerd worden. Deze combinatie zorgt ervoor dat we het probleem succesvol kunnen aanpakken.

De behandelprocedure

 1. Omdat lipoedeem ook een bindweefsel probleem is, is het van groot belang dat we dat gaan versterken door middel van behandelingen, voeding, beweging en supplementen. Alles wat we kunnen doen om het bindweefsel te versterken moeten we doen. Hoe strakker het bindweefsel, hoe beter het bindweefsel de cellen in bedwang kan houden en de vetcellen klein te houden.
 2. Om je lymfesysteem te helpen gaan we het systeem helpen met lymfedrainage . Tevens haalt dit apparaat de stress uit je weefsels.
 3. Het draineren van onderrug, billen, benen en armen is een belangrijk onderdeel van de behandeling.
 4. Om de fascia te versterken werken we met machinale cupping, de crystal glass cups geven een op jouw afgestemde bindweefselmassage.
 5. Uiteraard behandelen we de meridianen van de nier, blaas, lever, galblaas, pericard en drievoudige verwarmer. Dit om de simpele reden dat daardoor het metabolisme weer in balans wordt gebracht en tevens helpen we het hormonale circuit beter te circuleren en functioneren. Met als uiteindelijk doel blokkades te  verwijderen zodat het lichaam zelf weer beter kan functioneren.

Technieken die kunnen gebruikt worden

 • Machinale lymfedrainage
 • Machinale cupping
 • Bindweefselmassage
 • Body wrapping
 • Diverese manuele massage technieken
 • Stimulatie van acupressuur punten
 • Insluizen van werkstoffen met ultra-geluid.

Effect van de behandelingen:

 • Minder tot geen pijnlijke armen en benen
 • Minder vermoeide armen en benen
 • Gladdere huid
 • Betere vorm, circulatie en energetische balans.

Leefstijl aanpassen!

Naast alles wat je kan laten doen, is het van groot belang dat je thuis ook aan de slag gaat en je levensstijl aanpast. Dit betekent naast goed en gezond eten, genoeg water drinken, sporten en/of wandelen. Tijd voor jezelf maken.

Meer weten hoe je jouw hormonen in balans brengt? Schrijf je nu in voor de training HORMONEN IN BALANS

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven