Mitochondriën de energiefabriekjes van de cel en het tegengaan van veroudering

Mitochondria, cel onderdelen die ooit vrij levende bacteriën waren, leveren nu energie aan onze lichaamscellen. Mitochondriën zijn de energiefabriekjes van de cel.

In de mitochondriën worden suikers, vetten en eiwitten met zuurstof verbrand en komt er energie vrij.

Glucose wordt in je lichaam energie als ze terechtkomen in de daadwerkelijke energiecentrales die aanwezig zijn in al je lichaamscellen. Deze energiecentrales worden mitochondriën genoemd.

Door middel van een ongelofelijk complex proces dat celademhaling wordt genoemd worden in je mitochondriën bepaalde voedingsmoleculen samen met zuurstof omgezet in energie. Hierbij spelen ook verschillende vitamines, mineralen en enzymen een belangrijke rol.
De belangrijkste functie van mitochondriën is om energie aan te maken. Deze energie wordt omgezet in ATP.

Als onze cellen een laag energieniveau hebben, dan is dat ook met ons het geval. Het is daarom van belang dat onze cellen optimaal functioneren zodat ons hele lichaam dit kan.

Schade aan de mitochondriën wordt volgens de deskundigen gezien als de belangrijkste oorzaak van veroudering. Wanneer de mitochondriën worden aangevallen en schade oplopen, wordt de kern van de cel verwoest. Haar vermogen om energie op te wekken, is dan kapot gemaakt.

Als er een probleem ontstaat met de mitochondriën heeft dat invloed op elk orgaan in ons lichaam. Bijzonder gevoelig zijn de hersenen, het hart, de spieren, het hormoonstelsel, de lever, de nieren en de alvleesklier.

Elke cel communiceert, via de geest, met het hele lichaam. Het vormt een geïntegreerd informatiegemeenschap.

Hoe ontstaat een verstoring van de mitochondriën?

Cellen hebben zuurstof nodig om te overleven. Ongezond eten en onder meer conserveermiddelen onttrekken zuurstof uit mitochondriën.

De volgende punten kunnen het functioneren van de cellen verstoren en moeten worden opgelost.

 • Elektro-smog
 • Voedingsallergie
 • Darmfunctieproblemen
 • Zware metalen
 • Stress

Het niet goed functioneren van de mitochondriën wordt geassocieerd met een aantal neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson, Alzheimer en schizofrenie.

Hoe kun je de functie van mitochondriën verbeteren?

Veroudering en ook vermoeidheid ontstaat door het afnemen van de hoeveelheid of functie van de mitochondriën. Dus het tegenovergestelde is ook waar verjonging ontstaat door het vermeerderen en beter laten functioneren van de mitochondriën.

Alleen de vraag hoe kun je dat doen?
Gezond eten en voldoende beweging blijft toch het belangrijkste. Eet dus voornamelijk gezonde voeding die het dichtst bij de natuur staat, geen gefrituurde, verpakte, gesuikerde voeding.

Maar ook de aanvulling van vitaminen en mineralen kan helpen, een aantal daarvan helpt specifiek het verbeteren van de functie van de mitochondriën

 • Coënzym Q10: belangrijk bij de vorming van ATP.
 • NADH: idem. Naast het effect op de energieproductie kan NADH ook de stemming verbeteren en een grotere helderheid in het hoofd bewerkstelligen.
 • Andere stoffen, die de energieproductie in de mitochondriën verbeteren, zijn magnesiummalaat, magnesiumaspartaat, zwavel (MSM), ijzer, koper, vitamine B-complex en creatine.
 • Herstel van het mitochondriële membraan kan met Omega-3 vetzuren en Lecithine. Bestel jouw omega 3 samen met de gratis test HIER
 • L-carnitine om meer vetzuren de mitochondrien in te krijgen voor de energieproductie
 • Arginine, eventueel in combinatie met Taurine

Antioxidanten
Bepaalde natuurlijke antioxidanten kunnen op een verschillende wijze de verstoorde energiestofwisseling in de energielichaampjes en daarmee lichamelijke moeheid doen verminderen. Ze verhogen de productie van energie in onze energielichaampjes met name stoffen als co-enzym Q10 , acetyl-L-carnitine, creatine, alfa-liponzuur, nicotinamide en glutathion. Ook andere vitaminen en mineralen zijn belangrijk bij de energiewinning in de energielichaampjes.

Lichaamsbeweging
Voor het eerst is gekeken naar de invloed van lichaamsbeweging op de genen. Een storing in die mitochondriën veroorzaakt de spierafbraak bij ouderen. Die storing kan opgeheven worden door de spieren te stimuleren. Na het doen van onderzoek kwamen ze tot de conclusie dat de aan mitochondriën gekoppelde genen van ouderen weer even actief kunnen worden als die van jongere mensen. Een beetje alsof het vuurtje in de energiecentrales was weer opgestookt wordt door te trainen.

Wist je :

 • Al je mitochondriën samen vormen 10% van je lichaamsgewicht
 • Je kunt weken zonder voedsel, dagen zonder water maar slechts enkele minuten zonder aanmaak van energie
 • Ongeveer 70% van de energie die je mitochondriën produceren gebruikt wordt om alle functies in je lichaam goed te laten verlopen. Dit gaat altijd voor. De overige 30% is dan om jou energiek en enthousiast je dag te laten starten.
 • Een kleine opsomming waarom het dus zo belangrijk is om onze mitochondriën goed te laten functioneren want zij zorgen voor jouw energie, dus zie hier ook het belang van de gezonde cellen en een doorlaatbaar celmembraan.

Met het intermittent fasten stimuleren we dus de aanmaak van de mitochondriën.
Daarnaast zorgen optimaal functionerende mitochondriën voor het tegengaan van ontstekingen.

Dus door ze de juiste voeding te geven, en door krachtsport zorg je beter voor je mitochondriën.

VRAAG HIER JOUW GRATIS OMEGA 3 TEST AAN!

Beluister je liever de podcast? Dat kan ook!

Extra video’s

Video van Dr. Kremer (Duits)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven