Het is voor iedereen belangrijk om de huid te beschermen tegen alle soorten straling van de zon. Maar voor de rosaceahuid nog meer.
Waarom krijg je rosacea vooral in je gezicht?
Bij rosacea is er vaak sprake van (een van) de volgende klachten: roodheid, zichtbare kleine bloedvaatjes, bultjes en een prikkelend, stekend gevoel in de huid. We zien rosacea met name bij een lichte huid, het meest bij vrouwen vanaf een jaar of dertig. Ook komen rosaceaklachten vooral voor in het gezicht. Hoe komt dat eigenlijk? Dat is nog niet helemaal duidelijk. De wetenschap heeft op dit moment drie mogelijke verklaringen:
1: uv-straling. Onderzoekers vermoeden dat rosacea wordt getriggerd door zonlicht. En juist het gezicht krijgt veel zon te verduren, waardoor je rosaceaklachten vooral op de gezichtshuid krijgt.
2: talgklieren. Vermoedelijk spelen talgklieren een rol. Deze komen voornamelijk voor in het gezicht en zijn na de puberteit volledig ontwikkeld. Rosacea ontstaat pas na die periode.
3: mijten. Bij bijna iedereen komen huidmijten op de huid voor. Als ze met ‘te veel zijn’, kunnen huidklachten ontstaan of verergeren. Bij rosaceaklachten zien we vaak een overgroei van een speciaal soort mijt in het gezicht, de demodexmijt. Het gaat dan vooral om de soort folliculorum.
Waarom worden rosaceaklachten erger door de zon?
Waarom geeft de zon zo’n heftige reactie bij rosacea? Dat heeft onder andere te maken met vrije radicalen. Uv-straling zorgt voor meer van deze schadelijke deeltjes in de huid. Het vervelende is dat mensen met rosacea vaak al meer van die deeltjes hebben. Daarbij komt dat ze ook nog eens laag in hun antioxidanten zitten en dat zijn precies de stofjes die de schadelijke deeltjes kunnen wegvangen. Die vrije radicalen kunnen ontstekingen en schade geven in de huid. Mogelijk kunnen ze zelfs zorgen voor de verwijding van bloedvaten die je vaak ziet bij rosacea. Maar er speelt nog iets. Door blootstelling aan uv-licht wordt een bepaald antibacterieel eiwit aangemaakt. Het gaat om deze: CAMP, ofwel cathelicidin antimicrobial peptide. Dit eiwit maakt indringers onschadelijk. Het beschermt ons dus. Maar bij mensen met rosacea staat het afweersysteem zo overgevoelig afgesteld, dat er meer aanmaak is van CAMP, en dit zorgt juist voor ontstekingen in de huid.
Wat doet blauw licht met rosacea?
Zonlicht bestaat niet alleen uit uv-straling, maar uit meerdere soorten stralen. Zo heb je misschien ook weleens gehoord van blauw licht? Blauw licht is onderdeel van het zichtbare licht van de zon. Maar óók ledlicht en apparaten als smartphones, tablets en computers stralen blauw licht uit. Op een dag krijgen we dus veel van dit licht ‘binnen’. Heeft dat nadelige effecten voor de rosaceahuid? Eigenlijk weten we dat nog niet precies. Vooral niet wat het effect ervan is op de langere termijn. Wel laat onderzoek zien dat blauw licht kan zorgen voor een toename van vrije radicalen. Dat geldt voor iedereen, dus niet alleen voor mensen met rosacea. Maar rosaceaklachten zouden daardoor wel meer kunnen opspelen.
Het verwarrende is nu dat doses blauw licht juist ook weleens worden ingezet bij rosaceaklachten. Die dosis luistert erg nauw en is niet vergelijkbaar met die van de zon of die van je beeldscherm. Dus achter een scherm zitten gaat je helaas niet van je klachten afhelpen. Vooral in de avonduren zou ik de smartphone en computer zelfs liever links laten liggen, omdat blauw licht slecht kan zijn voor je slaappatroon. En een goede nachtrust helpt je huid natuurlijk weer herstellen.
Helpen crèmes tegen blauw licht?
Kun je blauw licht ook tegenhouden met cosmetica? Ik ken geen filters die dit licht volledig kunnen blokkeren. Sommige uv-filters kunnen wel een deel van het blauwe licht tegenhouden, dan heb ik het over zinkoxide, titaniumdioxide en Tinosorb M. Een ander stofje dat je soms in foundations of poeders vindt, ijzeroxide, kan ook een gedeelte van het blauwe licht blokkeren. Omdat blauw licht zorgt voor vrije radicalen, kan ik je zeker aanraden om antioxidanten aan te brengen. Die kunnen je huid helpen beschermen tegen die schadelijke deeltjes. Kies bijvoorbeeld voor een crème met vitamine C, B3 (niacinamide) en E.
Het is voor iedereen belangrijk om de huid te beschermen tegen alle soorten straling van de zon. Maar voor de rosaceahuid nog meer. Wat kun je dan gebruiken?
Kies voor een zonnebrandproduct met een uv A- en uv B-filter. Daarbij is voor de rosaceahuid een product zonder irriterende ingrediënten of parfum essentieel.
Gebruik deze crème niet alleen in de zomer, maar ook in de winter. Dan ben je het hele jaar door beschermd. Omdat de rosaceahuid minder antioxidanten paraat heeft, is een crème met toegevoegde antioxidanten nog beter, want die vormen een extra vangnetje tegen vrije radicalen, die problemen kunnen veroorzaken.
Smeer dus zeker antioxidanten bij. Je kunt ze ook toevoegen aan je dieet. Dat geeft wat extra bescherming. Maar let hierbij wel op: sommige voeding kan juist zorgen voor opvlamming van rosacea.