Wist je dat huidproblemen zoals acné, eczeem, rosacea en psoriasis vaak een deel van hun oorsprong in de darmen vinden? De staat van de huid is in veel gevallen een weergave van de innerlijke gezondheid. Een verminderde darmgezondheid kan tot een verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam leiden en daarmee huidproblemen bevorderen. Het is dan ook niet ongewoon dat mensen verbetering merken in hun huidproblemen wanneer ze hun darmgezondheid verbeteren.
In deze masterclass ontdek je hoe huidproblemen gelinkt kunnen zijn aan de darmgezondheid.
Het is heel belangrijk om jouw leefstijl aan te passen. Start met gezonde voeding want in goede, volwaardige voeding zitten allerlei stoffen die heilzaam zijn. Denk daarbij aan vitamines, mineralen, vezels, enzymen en eiwitten. In principe worden koolhydraten en vetten in de cellen omgezet tot energie. Stoffen die niet functioneel zijn voor de werking van de verschillende lichaamsprocessen worden door de lever en de nieren herkend en uitgescheiden. Dus hebben we te veel afvalstoffen dan kan onze lever dit ook niet op tijd verwerken en krijgen we nog steeds last van allerlei kwaaltjes. Daarom maakte ik voor jou ook nog een gratis masterclass over een gezond en goed werkende lever.
Wat met supplementen?
Er zijn een aantal voedingssupplementen die de lever kunnen ondersteunen. Je kan me hierover steeds meer informatie vragen. Of bekijk even de cursus een jonge huid van binnenuit. Je kan de inhoudstabel terugvinden onderaan deze pagina:
Extra tip: eet gefermenteerd voedsel ( bevat veel goede bacteriën)
Gefermenteerd voedsel is voedsel dat is ‘voorverteerd’ door melkzuurbacteriën. Deze bacteriën vallen onder de goede bacteriën. Gefermenteerde voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld zuurdesembrood, yoghurt, zuurkool en tempé. Zoals bij alles is ook de kwaliteit van het product van belang. Fermentatie heeft tijd nodig en bij grote bedrijven die erg zijn gericht op het maken van winst, is tijd een factor die hen ‘geld’ kost.
Wie serieus wil werken aan de verbetering van het microbioom, dient dus rekening te houden met het soort voeding dat wordt gegeten. Wie dat leuk vindt, kan zich verdiepen in het maken van verfrissende natuurlijke dranken als kombucha, water- of melkkefir of ergens een cursus of workshop volgen hoe groenten te fermenteren.