Wat doet suiker eten met onze huid?

Wat doet suiker eten met de huid? 

En is er een verband met suiker en huidveroudering? Feit blijft dat iedereen in meer of mindere mate te maken krijgt met veroudering van de huid. Genetische aanleg, zongedrag, mimiek of hormonen kunnen van invloed zijn op op dit proces. Een minder bekend begrip dat steeds vaker in relatie tot huidveroudering wordt genoemd is glycatie, ook wel het versuikeringsproces genoemd. Glycatie is een chemisch proces, waarbij een overvloed aan suikers voor (versnelde) huidveroudering zorgt. In dit blogbericht zullen we iets meer vertellen over wat suiker eten doet met de huid, het fenomeen glycatie en wat je eraan kunt doen.

Waarom houden we zo van producten met suiker?

Dat een teveel aan suiker niet gezond is weten de meeste mensen wel. Toch is het vaak lastig om zoete, suikerrijke producten te laten staan. Suiker is op een bepaalde manier verslavend voor ons lichaam. Wanneer we suiker eten gaat er een signaal af in onze hersenen, waarbij het stofje dopamine wordt aangemaakt. Dit stofje zorgt voor een toename van het geluksgevoel. Je gelukkig voelen wil iedereen wel, dus is het lichaam hierdoor nog gemotiveerder dit gevoel vast te houden door meer zoet te gaan eten.

Wanneer je ‘stopt’ met het eten van suiker zul je geen afkickverschijnselen krijgen. Wel kan het soms lastig zijn weerstand te bieden aan zoete producten met suiker. Dat gelukssignaaltje onthoudt je lichaam immers, waardoor je snel geneigd bent nog iets te pakken na een snoepje of koekje. Voor je het weet is de hele koektrommel alweer leeg!

Wat doet suiker met ons lichaam?

Behalve de bekende kristalsuiker komt suiker in allerlei vormen voor. Andere namen voor suiker zijn bijvoorbeeld glucose, fructose, galactose, sucrose, maltose en lactose. Wanneer we suiker eten wordt er insuline geproduceerd in ons lichaam, die de bloedsuikerspiegel laat stijgen. Ons lichaam zet suiker deels in om energie van te maken. Het teveel aan suikers dat we binnenkrijgen slaat ons lichaam voornamelijk op in onze vetcellen. Het verschilt per ‘suiker-soort’ hoe snel dit gaat. Fructose bijvoorbeeld staat er om bekend een echte dikmaker te zijn.

Wat doet suiker met de huid?

Glycatie is de ingewikkelde benaming voor een chemisch proces, waarbij suikers zich binden aan eiwitten. Hoe dit proces stap voor stap werkt is niet de belangrijkste boodschap. Wat wel belangrijk is, is het effect van glycatie op onze gezonde cellen.

Bij de binding van suikermoleculen aan eiwitstructuren ontstaan schadelijke stoffen, genaamd AGE’s, ook wel versuikerde eiwitten. Deze schadelijke stoffen kunnen de eiwitstructuren in ons lichaam aantasten, die zich in onze vaatwanden, botten, haar, ogen maar ook in onze huid bevinden. Best een belangrijk proces om in de gaten te houden, aangezien eiwitten de bouwstenen van ons weefsel zijn, inclusief onze huid!

Bekende ‘huid-eiwitten’ zijn collageen en elastine. Dit zijn belangrijke eiwitten als het aankomt op de stevigheid en trekvastheid van de huid. Wanneer er suikerverbindingen met collageen en elastine worden gevormd verliest de huid zijn elasticiteit, worden rimpels zichtbaar en treedt er verkleuring van de huid op.

Gelukkig kan het lichaam deze schadelijke AGE’s deels opruimen, maar dit opruimproces veroorzaakt ook een ontstekingsreactie in ons lichaam. En ook een ontstekingsreactie is niet goed voor onze cellen. Linksom of rechtsom, glycatie heeft hoe dan ook invloed op onze huid.

Wat is het verband tussen suiker en huidveroudering?

We weten nu dat suikers zich binden aan eiwitmoleculen, verantwoordelijk zijn voor versuikerde moleculen en dat dit proces invloed heeft op onze huid. Samengevat: elastische vezels zullen verharden, waardoor ons weefsel stijf en minder elastisch wordt. En ja, een minder soepele huid betekent weer meer kans op huidveroudering.

Terwijl je op je 20ste meestal nog nergens last van hebt, komt rond je 35ste opeens de aap uit de mouw. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat het effect van glycatie pas vanaf je 35ste levensjaar zichtbaarder worden. Net zoals zonschade, die je ook opbouwt in je jongere jaren, en die pas tot uiting als je wat ouder bent.

Hoe komt dit nu eigenlijk? Het opruimen van de schadelijke AGE’s wordt gedaan door bepaalde beschermende enzymen. Naarmate je ouder wordt vermindert de werking van deze enzymen en is je huid minder goed in staat het collageen te beschermen. De afbraak van deze cellen zal op latere leeftijd sneller gaan, waardoor je huid sneller veroudert.

Tips van de huidtherapeut om huidveroudering ontstaan door suikerconsumptie te voorkomen

100% voorkomen van glycatie is helaas niet mogelijk. Suiker bevindt zich immers in heel veel producten, ook in gezonde producten zoals fruit. Het is daarom slim om de inname van suikerrijke producten te verminderen en je te houden aan de aanbevolen twee stuks fruit per dag.

Andere tips die we kunnen meegeven zijn:

  • Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index (GI) of glycemische lading (GL). Dit zijn bijvoorbeeld: wit brood, frites, chips, frisdranken, koekjes et cetera.
  • Eet producten met resveratrol (antioxidanten) om het glycatie-effect te verminderen. Resveratrol zit onder andere in: rode druiven, pinda’s en bosbessen.
  • Vermijd zoveel mogelijk gebakken, geroosterde, gegrilde en/of gefrituurde voedingsmiddelen.
  • Volg de 10 dagen challenge en ga van suikerverbranding naar vetverbranding.

En eet af en toe ook gewoon een lekker chocolaatje! Want daar wordt je echt niet ineens tien jaar ouder van!

Wat kan ik nog meer doen tegen huidveroudering?

Huidveroudering is een complex proces, waarbij vele invloeden van binnen-  en buitenaf effect hebben op de snelheid waarmee je huid veroudert. Andere invloeden zijn bijvoorbeeld: UV-straling, roken of alcohol, verkeerd cosmeticagebruik,  stress, chronische ziekten, medicijnen et cetera. Natuurlijk helpt het om de invloed van deze factoren zo veel mogelijk te beperken.

Je kan hier alles over lezen in het boek HUIDVERJONGING OP MAAT. Bestel het boek hier.

Het is niet erg dat de huid door de jaren heen verandert en ouder wordt. Zolang jij je er maar prettig bij voelt. Gelukkig zijn er naast verstandig eten ook talrijke mogelijkheden om je huid in goede conditie te houden en te ondersteunen van buitenaf.

Benieuwd naar de behandelmogelijkheden voor jouw huid? Neem gerust contact met ons op voor een adviesgesprek of plan direct online een afspraak in! www.beautyfulskin.be

Beluister de podcast hier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven