Wat is de barrièrefunctie van de huid?

Wat is de barrièrefunctie van je huid eigenlijk?

De belangrijkste functie van je huid is dat ze een barrière vormt tussen je lichaam en de buitenwereld. Je huid is je jas. Ze beschermt je tegen invloeden van buitenaf: bacteriën, virussen, vocht, vuil, hitte en kou. Deze barrièrefunctie is belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor je uitstraling.

Egaal, glanzend en jeugdig graag!

Je huid bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is het stratum corneum. Beschadig je deze buitenlaag en dus de barrièrefunctie van je huid, dan kom je in een soort vicieuze cirkel . Door het verlies van water kunnen allerlei belangrijke functies dieper in je huid niet meer werken. Je huid is beschadigd. Ze droogt nog verder uit en er ontstaan huidproblemen als puistjes, roodheid, schilfertjes en eczeem. Uiteindelijk kan je huid hierdoor zelfs versneld verouderen. Blijft de barrièrefunctie van je huid intact, dan ziet je huid er goed uit. Egaal, glanzend en jeugdig.

Wat huidverzorging voor je kan doen (of eigenlijk juist niet…)

Het klinkt misschien gek, maar huidverzorgingsproducten behoren- naast te veel zonlicht, een ongezonde leefstijl en stress– tot de belangrijkste veroorzakers van huidproblemen. Veel cosmetica bevatten irriterende ingrediënten. Zo lost alcohol de natuurlijke vetten op in het oppervlakkige gedeelte van je huid op, terwijl je deze juist heel hard nodig hebt om te voorkomen dat er vocht verdampt. Ook andere irriterende stoffen zoals parfum kunnen de barrièrefunctie van je huid aantasten. Er bestaan zelfs cosmetica ingrediënten die ‘opzettelijk’ de buitenste huidlaag kapotmaken. Doordat de barrièrefunctie stuk gaat, kunnen werkzame stoffen dieper de huid in dringen. Handig voor stoffen die goed zijn voor de huid, maar niet wenselijk als je denkt aan de stoffen die ook in het product zitten en je liever niet diep in je huid wilt. Denk maar aan bepaalde bewaarstoffen…

Een beetje hulp; barrièreherstellende stoffen.

Je huid kan best wat hulp gebruiken om haar beschermende werk te doen en gelukkig zijn er stoffen die dit kunnen! Maar het is essentieel dat je weet wat je doet. Gebruik alleen producten die niet irriteren en die bijdragen aan het intact houden van de barrièrefunctie van je huid. Goede verzorgingsproducten kunnen bovendien echt iets extra’s doen voor je huid. Een paar stoffen in je huidverzorgingsproducten die je helpen ervoor te zorgen dat het beschermende laagje van je huid optimaal functioneert zijn bijvoorbeeld:

  • Niacinamide (vitamine B3): Niacinamide zorgt voor de aanmaak van zogenaamde ceramiden en vrije verzuren; deze stoffen versterken de barrièrefunctie van de huid. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Hiernaast is het een absolute topper door zijn vele functies
  • Panthenol (vitamine B5): hydrateert en herstelt de beschermende functie van de huid.
  • Ceramiden: komen van nature voor in de huid. Ook vochtvasthoudend. Werkt vooral goed in combinatie met cholesterol en vrije vetzuren.
  • Cholesterol: komt van nature voor in de huid. Ook vochtvasthoudend. Werkt vooral goed in combinatie met cholesterol en vrije vetzuren.

Ook voor een gezonde huid zijn barrièreherstellende stoffen prima! Je kunt maar beter het zekere voor het onzekere nemen. Dat doe ik ook; volgende keer is die bedstee voor mij!!!!

Bekijk hier het filmpje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven