Wat is het verschil tussen een exfoliant met salicylzuur en glycolzuur?

Exfoliëren met glycolzuur of salicylzuur

Cleopatra baadde zich vroeger in een bad met zure melk. De jonkvrouwen van het Franse hof gebruikten wijn (dit bevat tartaric acid) om hun huid te verbeteren. Gelukkig kunnen we tegenwoordig onze wijn gewoon lekker opdrinken en zijn ingrediënten als melkzuur, maar ook glycolzuur en salicylzuur in allerlei concentraties te verkrijgen. Wat deze stoffen met elkaar gemeen hebben, is dat zij exfoliëren. Ofwel ze verwijderen de bovenste dode huidcellen.

Ingrediënten die exfoliëren

Er bestaan veel ingrediënten met een exfoliërende werking. Dit zijn fruitzuren (alpha hydroxy acids) en salicylzuur (beta hydroxy acid). De meest gangbare fruitzuren zijn glycolzuur (glycolic acid) en melkzuur (lactic acid) maar je hebt ook nog mandelic acid, tartaric acid, malic acid en citric acid. Deze AHA’s en BHA’s zijn afgeleiden van natuurlijke producten:

  • Glycolzuur van honing en rietsuiker
  • Melkzuur, zoals de naam al zegt, van melk
  • Salicylzuur van het boomschors van de wilg
  • Malic acid van appels en peren
  • Citric acid van sinaasappels en citroenen
  • Mandalic acid van amandelen

Het gegeven dat veel van deze exfoliërende stoffen afkomstig zijn uit fruit, heeft ervoor gezorgd dat er in cosmetica regelmatig gebruik gemaakt wordt van fruitextracten. Helaas is dit niet hetzelfde. Sterker nog, sommige van deze extracten kunnen de huid sterk irriteren zonder ook maar enig gunstig effect te hebben. Toch worden ze door de positieve associatie die ze opwekken graag door de cosmetische industrie aan de ingrediëntenlijst toegevoegd.

Salicylzuur & glycolzuur

De twee meest onderzochte exfoliërende ingrediënten zijn glycolzuur en salicylzuur. Met veelbelovende uitkomsten, mits op de goede manier en in geschikte concentraties gebruikt! Glycolzuur dringt wat dieper in de huid door maar kan ook wat meer irriteren. Het is vooral geschikt voor de wat verouderde of droge huid die niet gevoelig is. Salicylzuur is vet oplosbaar en dringt dieper in de poriën. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar puistjes/acne. Omdat het minder irriteert is het ook geschikter voor de gevoelige huid.
Aangezien een exfoliant zeker in het begin van het gebruik enigszins kan irriteren is het belangrijk dat het product ook kalmerende ingrediënten bevat. Je kunt een exfoliant ook gebruiken in combinatie met een product met kalmerende ingrediënten.

De voorwaarden: percentages en pH-waarde

Wanneer je zeker wilt zijn dat je producten ook echt exfoliëren, is het essentieel dat de concentratie van de werkzame stoffen voldoende hoog is: glycolzuur meer dan 5% en salicylzuur meer dan 1%. In concentraties tot 70 % worden deze ingrediënten gebruikt als peeling, maar deze moeten absoluut met beleid worden uitgevoerd en zijn dus ook niet vrij verkrijgbaar.
Belangrijk is zeker ook de pH-waarde van een exfoliant. Een te hoge pH zorgt dat de stoffen neutraliseren en de werkzaamheid verliezen, bij een te lage pH gaan de stoffen de huid irriteren.

Salicylzuur

  • vetoplosbaar= komt goed in de poriën
  • bij puistjes, mee-eters en overtollig talg
  • ook heel geschikt voor gevoelige huiden

Glycolzuur

  • Werkt als antioxidant en helpt vocht vasthouden
  • maakt pigmentvlekjes en droogtelijntjes minder zichtbaar
  • kleiner molecuul= komt dieper in de huid, waardoor iets meer kans op irritatie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar top