Alles over exogene ketonen supplementen

Supplementen met exogene ketonen zijn de laatste tijd hot topic. Wat zijn het precies? Zijn er verschillen? Wat doen ze?

Wat zijn exogene ketonen?

Bij de afbraak van vetten komen er ketonen vrij. De ketonen die je lichaam zelf maakt worden “Endogene ketonen” genoemd. De andere vorm “Exogene ketonen” worden buiten het lichaam gemaakt en zijn bijvoorbeeld als supplement verkrijgbaar. Deze zijn verkrijgbaar in twee varianten: vloeibare Esters en BHB-poeder.

Ketonen Esters

De meest sterke vorm van exogene ketonen zijn de esters. Deze bestaan uit bèta-hydroxybutaanzuur (BHB), Acetoacetaat (AcAc) of een combinatie van beide. Door de esterverbinding worden de ketonen gekoppeld aan butaandiool of glycerol.

Esters hebben als voordeel dat ze de meest sterke variant zijn, er kan namelijk een grotere dosis ketonen in verwerkt worden en dat zorgt voor een grotere stijging van het aantal ketonen in het bloed. De grootste nadelen zijn echter dat ze duur zijn en de smaak voor de meeste vrijwel niet te verwerken is, deze is namelijk onwijs bitter of zuur.

BHB-ketonen poeder

BHB-poeder is daarom eigenlijk de meest gangbare vorm van exogene ketonen. Deze kosten vaak maar een kwart van een ester en zijn nog steeds in staat om je ketose met zo’n 0.5 mmol – 1,5 mmol te doen stijgen.

Dit BHB-poeder bevat altijd het ketonenlichaam bèta-hydroxybutaanzuur (BHB). Hierbij wordt de BHB gebonden aan een (mineraal) zout om consumptie mogelijk te maken. Vaak zijn deze verbonden aan sodium, calcium, magnesium of kalium.

Verschil tussen exogene ketonen

Naast dat de eerder uitgelegde verschillen tussen de esters en het poeder, is er ook nog een ander belangrijk verschil. Ketonenlichamen zijn namelijk isomeren. Een isomeer is een verbinding die bestaat uit dezelfde atomen, maar in een andere volgorde. Dit kun je bijvoorbeeld vergelijken met je link- en rechterhant. Als je ze voor je uitsteekt hebben ze dezelfde vingers, maar ze zijn aan elkaar gespiegeld. Ondanks dat ze op atoomniveau dus niet veel verschillen, kan dit echter toch best wat uitmaken de efficiëntie van de ketonen.

Binnen de ketonen zijn er twee verschillende isomeren: D-BHB (ookwel R-BHB) en L-BHB (ookwel S-BHB). In een supplement vind je één van de twee of een mix van beide terug. Gaat het om een gelijke verdeling tussen D-BHB en L-BHB dan gaat het om een racemisch mengsel. Is er een ongelijke verdeling, dan is het een non-racemisch mengsel.

Het menselijk lichaam produceert echter vrijwel alleen D-BHB, omdat het deze efficiënt kan inzetten als energiebron. L-BHB wordt of eerst afgebroken en omgezet in andere ketonenlichamen óf verlaat het helemaal via de urine. Wanneer er een dosis D-BHB en een racemisch mengsel van D-BHB en L-BHB naast elkaar worden gelegd, heeft D-BHB bijna 2x zoveel impact op de mate van ketose! De beste keuze maak je dus met D-BHB ketonen. Deze zijn het best opneembaar en zullen daardoor de meeste potentiële voordelen van ketonen met zich meebrengen.

De voordelen van exogene ketonen

Exogene ketonen kunnen verschillende voordelen met zich meebrengen. Onderstaand zetten we de belangrijkste voor je op een rij!

1. Voorkomen van de keto-griep

Bij het starten van een ketogeen dieet ervaren sommige mensen de keto-griep. Deze griep ontstaat doordat je lichaam nog niet overgeschakeld is op de nieuwe energiebron. Daarnaast komt het ook wat mineralen tekort.

Door het supplementeren met exogene ketonen kun je dit proces wat versnellen. Je lichaam heeft een directe energiebron voor handen en krijgt bij het gebruik van BHB-poeder ook gelijk wat extra mineralen binnen. Bovendien geven de ketonen ook nog eens extra signalen naar je hersenen die impliceren dat het over moet stappen op ketonen.

2. Verbeteren van sportprestaties

Er is onderzoek dat laat zien dat exogene ketonen sportprestaties positief kunnen beïnvloeden. Enerzijds ook logisch, want het is natuurlijk een energiebron. Onlangs kwam er bijvoorbeeld naar buiten dat wielrenners mogelijk 15% beter kunnen presteren. Maar ook ander onderzoek suggereert dit. Ook zou dit het herstel na de zware inspanning bespoedigen, mede doordat ketonen de afbraak van leucine (het meest anabole aminozuur) en spiermassa tegen kunnen gaan.

3. Versnellen van vetverlies

Ketonen hebben een positieve invloed op de hongerhormonen en het algemeen hongergevoel. Dit zou één van de redenen zijn waarom exogene ketonen kunnen bijdragen aan vetverlies. Een andere is dat je jouw lichaam voorziet van een nieuwe brandstof waar je lichaam aan went. Is je lichaam door de gesupplementeerde ketonen heen, dan is de kans groot dat het sneller vetten gaat afbreken om weer aan ketonen te kunnen komen. Voorwaarde is uiteraard wel dat je een ketogeen of koolhydraatarm eetpatroon volgt. Daarom begeleiden we je hierin in de 10 dagen challenge van suiker- naar vetverbrander. (Om op een koolhydraatarme levensstijl te komen)

4. Verbeteren van cognitieve prestaties

Exogene ketonen worden vaak gelinkt aan verbeterde cognitieve prestaties en vaak is dit dan ook de eerste reden dat mensen ze gebruiken. De meer stabielere energiebron zorgt ervoor dat er altijd energie aanwezig is voor de hersenen om efficiënt te kunnen werken. Daarnaast wordt het ook gelinkt aan de behandeling van Alzheimer en hersenletsel.

5. Helpen je terug in ketose te krijgen

Ben je een keer je boekje te buiten gegaan en heb je wat te veel koolhydraten geconsumeerd? Geen paniek! Dit kan iedereen een keer gebeuren. Vervolg je weg met je normale keto-levensstijl. Kan het je niet snel genoeg gaan? Dan kunnen de exogene ketonen helpen om je net wat sneller terug in ketose te krijgen.

De nadelen van exogene ketonen

Exogene ketonen hebben dus behoorlijk wat voordelen, maar kleven er ook nadelen aan? Ook de nadelen zetten we voor je op een rij.

1. Kostbaar

Ketonen zijn helaas behoorlijk prijzig om te ontwikkelen en dit is dan ook vaak terug te zien in de consumentenprijs. Met name esters kunnen prijzig zijn.

2. Smaak

De smaak van de ketonen worden niet altijd door iedereen als prettig ervaren. Dit gaat met name over esters. Deze wordt qua smaak vaak vergeleken met kerosine, dat drink je dus liever niet. BHB-zouten zijn vaak wel een stuk aangenamer en komen tegenwoordig in allerlei smaken. De Ketonen die ik gebruik hebben een hele aangename smaak.

3. Maag- en darmklachten

Voor sommige mensen kan het starten met exogene ketonen leiden tot maag-en darmklachten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan wat buikpijn of diarree. Heb jij hier last van? Bouw dan de dosis langzaam op en geef je lichaam de tijd hieraan te wennen.

Moet ik ketogeen eten?

Wij raden aan om exogene ketonen altijd te combineren met een ketogeen of koolhydraatarm dieet. Hierdoor is je lichaam gewend aan het gebruiken van ketonen en zal het hier efficiënter mee omgaan. Exogene ketonen zijn geen vervanging van een goed geformuleerd ketogeen dieet.

Moet ik exogene ketonen gebruiken tijdens een ketogeen dieet?

Exogene ketonen zijn natuurlijk niet verplicht! Een goedgeformuleerd ketogeen dieet op basis van wholefoods zal je al veel van de voordelen van ketose laten ervaren. Wil je graag jouw keto journey een boost geven, dingen optimaliseren of kijken of het je van een plateau af helpt?  Dan zouden exogene ketonen hier zeker bij kunnen helpen!

Welke exogene ketonen kies ik?

Keto Esters hebben de meeste impact op je ketose, deze worden bijvoorbeeld vaak ingezet door topatleten. Denk bijvoorbeeld aan wielrenners bij de Tour de France. Voor het merendeel is dit echter niet nodig en volstaat BHB-poeder. Deze zijn daarnaast ook een stuk fijner in gebruik én relatief gezien voordeliger voor je portemonnee. Let er daarbij wel op dat de juiste isomeer wordt gebruikt: D-BHB (ook wel R-BHB). Op deze website kan je deze ketonen terugvinden. KLIK HIER

Boost jouw Keto Journey

Met Exogene ketonen kun je jouw keto journey een ware boost geven! Je raakt al binnen 60 minuten in ketose óf verhoogt je ketose al snel met zo’n 1.0 mmol. Hierdoor kun je ervaren hoe ketose voelt óf jouw ketou journey optimaliseren.

IN HET KORT: Wat zijn exogene ketonen?

Wanneer je start met een ketogeen dieet, schakelt je lichaam langzaam over op vetverbranding. Bij het afbreken van deze vetten komen in de lever ketonen vrij. Ketonen zijn een soort alternatieve, unieke brandstof die jouw lichaam optimaal laat presteren en vele voordelen kan bieden.

Exogene ketonen zijn ook ketonen, maar deze worden buiten je lichaam ontwikkeld. Hierbij wordt het gepoederde ketonenlichaam bète-hydroxybutaanzuur (BHB) gekoppeld aan een mineraal als magnesium voor optimale absorptie. Voeg er een natuurlijke smaak aan toe en je hebt niet alleen een heerlijk drankje, maar ook een ware boost in ketonen! Op zoek naar de juiste exogene ketonen? Klik hier.

De beste resultaten met exogene ketonen behaal je in combinatie met een ketogeen of koolhydraatarm dieet. Hierdoor is je lichaam in staat de ketonen optimaal te benutten en haal je het meest uit de voordelen. Volg de 10 dagen challenge en ontvang alle voedingslijsten, eetplannen, begeleiding, etc.

Heb jij ervaring met exogene ketonen? Laat het weten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven