Bewegen op een nuchtere maag.

Bewegen is goed voor de darmgezondheid. Maar wist je dat het ook heel goed is om te bewegen op een lege maag? Hieronder leggen we je het uit!

Wat is een goede darmgezondheid?

Een goede darmgezondheid is noodzakelijk voor een beter immuunsysteem. Daarnaast draagt het ook bij aan een betere stofwisseling en een betere hormoonbalans. Maar wat is nou een goede darmgezondheid? Een goede darmgezondheid bestaat uit een vertering zonder al te veel ontstekingsprocessen. Hierbij vindt een goede uitwisseling van voedingsstoffen door de darmwand plaats, waarbij er een balans is in goede en slechte bacteriën.

Een slechte darmgezondheid en het biofilm

Onze darmwand is bekleed met het darmslijmvlies, welke verantwoordelijk is voor de transport van voedingsstoffen. Hier bevindt zich een slijmerig laagje. Dit laagje wordt gemaakt wordt door ziekmakende bacteriën om zich te nestelen en vermenigvuldigen. Dit slijmerige laagje noemen we het biofilm. Deze kan de darmwand irriteren en uitdrogen waardoor het transport door de darmwand verslechtert. Dit is niet goed voor je darmgezondheid.

Waarom wandelen op een lege maag?

Bewegen op een lege maag is gezond! Wanneer we intensief bewegen op een lege maag gaan we namelijk over op een zogenaamde ‘anaerobe glycolyse’. Dit betekent dat ons lichaam overgaat op het verbranden van de suikerresten die zijn opgeslagen in ons lichaam. Dit is anders dan bijvoorbeeld het verbranden van de maaltijd die je net hebt gegeten. Bij deze vorm van verbranding komen lactoferrine en melkzuur vrij.

Lacoferrine is een multifunctioneel eiwit dat de volgende functies heeft:

  • Remmen en doden van ziekmakende bacteriën
  • Bestrijden van virusinfecties
  • Versterken van het immuunsysteem
  • Bevorderen van een gezonde darmflora
  • Herstellend vermogen van het lichaam verbeteren

Lactoferrine is dan ook essentieel een goede darmgezondheid!

De voordelen van wandelen op een lege maag

Wandelen op een lege maag heeft heel veel voordelen. En guess what: onze oermensen deden niet anders. Ook zij zochten eerst naar voedsel voordat ze het konden eten. Onze stofwisseling is het niet meer gewend  om deze andere vorm van verbranding aan te spreken. Het zal in het begin dan ook een beetje gek aanvoelen. Maar houd vol! Na een aantal dagen went je lichaam hieraan en ga je het verschil merken.

De voordelen van het bewegen op een lege maag:

  • Verbeteren van de insulinegevoeligheid
  • Stimuleren van de vetverbranding
  • Verhogen van het energielevel
  • Stabiliseren van de suikerspiegel
  • Voorkomen van energiedips

Wil je meer vetverbranden dan suikerverbranden? Doe dan mee met de 10 dagen challenge.

Beluister je liever de podcast? Volg dan zeker onze podcast op jouw favoriete platform.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven