Hoe meet je of je in ketose bent

Als je erachter wilt komen of je in ketose bent of niet dan is het goede nieuws dat je het kunt meten. De drie soorten ketonen, aceton, beta-hydroxybutyraat en acetoacetaat, kunnen op verschillende manieren gemeten worden. Het meten van het ketonengehalte kun je meten met behulp van je adem, bloed of urine.

Uit recent onderzoek blijkt dat de hoeveelheid ketonen tijdens het ketogeen dieet na het ontwaken het grootst is en na het avondeten.

Adem

Aceton is te vinden in je adem. Het is de fruit- of metaalachtige geur die je ruikt als je in ketose bent. Onderzoeken hebben aangetoond dat het meten van aceton in de adem een betrouwbare manier is om te controleren of je ketose bent. Met een ketonenmeter kun je de aceton in je adem meten. Nadat je in de meter geblazen hebt kun je aflezen wat het acetongehalte in de adem is.

Bloedmeter

Ketonen kunnen ook gemeten worden met een bloedketonenmeter. Deze meter werkt op dezelfde manier als een bloedglucosemeter. Om gebruik te maken van de meter heb je een druppel bloed uit je vinger nodig. Deze druppel wordt op een strip geplaatst waarna de strip in de meter geplaatst wordt. Bij deze meting wordt niet aceton gemeten maar de hoeveelheid beta-hydroxybutyraat in je bloed. De bloedmeter is een betrouwbare indicatie of je in ketose bent of niet. Het nadeel van de bloedketonenmeter is dat je het apparaat moet aanschaffen maar ook de strips moet kopen die niet goedkoop zijn.

Urine

Het ketonengehalte kan naast je adem en je bloed ook in je urine gemeten worden. Bij deze meting wordt het gehalte acetoacetaat gemeten. Je plast over een ketostrip of je dompelt de stick in een staal met urine. Nadat je dit gedaan hebt verkleurt de stick naar een andere kleur, roze of paars, afhankelijk van het ketonengehalte in de urine. Een donkere kleur betekent dat er een hogere concentratie ketonen in de urine aanwezig zijn. Het grote voordeel van de urinetest met ketose strips is dat het goedkoper is dan de andere methodes maar ook makkelijker te gebruiken is.

Tips

  • Gebruik geen ochtendurine
  • Een meting 2 uur na het avondeten heeft de voorkeur
  • Het maakt niet uit hoe donker de kleur is, als de stick maar verkleurt
  • Controleer de vervaldatum van de ketostrips
  • De stick mag ook in een urinestaal ondergedompeld worden
  • Houdt rekening met de reactietijd
  • Gebruik verse urine

Graag de 10 dagen challenge volgen? KLIK HIER

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven