Gaat het plannen van je voeding goed? Ben jij van je suikerverslaving af? Nog niet? … Volg dan zeker de 10 dagen challenge!
Misschien wil je nog een stapje verder gaan en wil je overstappen naar het periodieke vasten eetpatroon en dat kan perfect. Voor mannen heel makkelijk te doen, voor vrouwen : opgelet dat je toch voldoende eet… dus eet niet TE WEINIG!
Je kan bijvoorbeeld eten tussen 13.00 en 20.00 uur drie maaltijden en daarbuiten eet je dan niets. (dus ook niet elk uur opnieuw iets in je mond steken, of een koffie met suikertje, etc… dus ook 3 eetmomenten per dag)
Deze levensstijl wordt ook wel Intermittent Fasting genoemd. Het is geen dieet. Het vertelt je niet wat je eet, maar wanneer en hoe lang je wel en niet eet. (Dus je kan perfect uit de groene en oranje lijst blijven eten tijdens jouw 3 maaltijden ! )
Uit onderzoek is gebleken dat Intermittent Fasting (IF) een zeer geschikte methode is om af te vallen. En dat je hiermee effectiever vetmassa kunt verliezen dan met het volgen van een dieet met calorierestrictie.
Intermittent Fasting levert tal van gezondheidsvoordelen op:
- Je versnelt je metabolisme.
- Je vergroot de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
- Je insulinewaarden dalen drastisch.
- Je verliest gewicht en met name buikvet.
- Je herstelt de weerstand van je lichaam.
- Je vermindert de kans op diabetes type 2.
- Je verbetert de hersenfunctie.
- Je gaat veroudering tegen.
- Je hebt meer uithoudingsvermogen.
Ben je nieuwsgierig naar wat Intermittent Fasting voor jou kan doen?
Jij krijgt van mij het ebook gratis bij de 10 dagen challenge ! Neem het even door en ontdek op die manier of dit iets voor jou kan zijn.
De tijd van vasten… welke voordelen heeft het?
Fase 1. Glycogeenopslag in de lever en spieren (0-8 uur)
De glycogeenopslag in de lever en spieren geven glucose vrij in de bloedbaan wanneer het lichaam het nodig heeft.
Fase 2. Gluconeogenese (8-12 uur)
Na ongeveer 8 uur vasten zal de lever het laatste deel van zijn glycogeenreserves opmaken.
Op dit punt komt het lichaam in een toestand die gluconeogenese wordt genoemd en die de overgang van het lichaam naar de vastenmodus markeert.Studies hebben aangetoond dat gluconeogenese het aantal calorieën dat het lichaam verbrandt verhoogt.
Fase 3. Ketose (10-12 uur)
Na 12 uur is het spier en leverglycogeen op en ben je in de metabole toestand ketose gekomen. In deze staat begint je lichaam vet af te breken en te verbranden voor energie.
Fase 4. Verhoging ketonproductie (18 uur)
Na 18 uur produceert je lichaam aanzienlijk meer ketonen. De ketonenspiegels in het bloed komen nu boven je basiswaarden. Onder normale omstandigheden varieert de plasmaconcentratie van ketonen tussen 0,05 en 0,1 mM. Tijdens het vasten kan deze concentratie maar liefst oplopen tot 5-7 mM. Een toename van maar liefst 10.000%.Ketonen kunnen nu zelfs zeer gunstige bijwerkingen afgeven die ontstekingen verminderen en beschadigd DNA repareren.
Fase 5. Autofagie (24 uur)
Na 24 uur worden steeds meer oude cellen en verkeerd gevouwen eiwitten afgebroken en gerecycled. Dit proces wordt autofagie genoemd. De opstapeling van deze oude cellen is wat de ziekte van Alzheimer veroorzaakt.
Deze manier van eten past ook tijdens de 10 daagse. De ketonen en de elektrolyten hebben geen invloed op je bloedsuikerspiegel en breken jouw vasten dus niet.
Op die manier is het soms makkelijker vol te houden aangezien je al meer drinkt.