Koolhydraatarm eten is niet hetzelfde als keto eten.

Wat is een koolhydraatarm dieet?

Je lichaam heeft energie nodig om te kunnen functioneren. Die energie halen wij uit onze voeding en wel uit:

  • • Koolhydraten
  • • Vetten
  • • Eiwitten

Onze voorouders aten een dieet waarbij ze hun energie voornamelijk uit gezonde vetten en eiwitten haalden.

Koolhydraten maakten zo’n 22-40% van hun dieet uit.

Tegenwoordig eten we veel meer koolhydraten. In ons huidige, westerse eetpatroon is zo’n 40-75% van de energie die we binnenkrijgen afkomstig uit koolhydraten. Denk maar aan brood of ontbijtgranen in de ochtend, brood bij de lunch en aardappels, rijst of pasta bij het avondeten.

Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Je lichaam kan niet goed met die grote hoeveelheid koolhydraten omgaan en functioneert beter bij een koolhydraatarm dieet.

Samenvatting: Een koolhydraatbeperking, of koolhydraatarm dieet houdt in dat je minder dan 45% van je energie uit koolhydraten haalt. Je gaat dus eigenlijk weer terug naar hoe wij als mensen oorspronkelijk aten.

Hoeveel koolhydraten mag ik?

Alle koolhydraten schrappen uit je voedingspatroon kan bijna niet en is ook niet nodig. Sommige producten die koolhydraten bevatten, bieden daarnaast andere gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen. Koolhydraatarm eten kan streng of minder streng zijn.

Een matig koolhydraatarm dieet met gemiddeld 100 gram koolhydraten per dag is goed vol te houden, bevordert het afvallen en levert veel gezondheidsvoordelen.

Wanneer je intensief sport heb je meer koolhydraten nodig.

Ben je al goed op gewicht? Dan kun je ook iets meer koolhydraten aan je voeding toevoegen.

Koolhydraatarm is niet hetzelfde als keto!

Bij een ketogeen dieet is het aantal gram koolhydraten dat is toegestaan heel laag: 20-50 gram per dag. Een ketogeen dieet (kort: keto-dieet) wordt onder bepaalde omstandigheden en medische begeleiding voorgeschreven bij patiënten met diabetes type 2 , beginnende Alzheimer, Parkinson en epilepsie .

Een keto-dieet is behoorlijk streng en ingrijpend. Om een idee te geven: in één bruine, onbelegde boterham zitten al bijna 20 gram koolhydraten ! Het is niet alleen streng, maar bovendien kun je bepaalde tekorten krijgen wanneer je dieet niet goed is uitgebalanceerd.

Wat mag ik eten bij een koolhydraatarm dieet?

Minder koolhydraten eten betekent dat je andere keuzes moet maken. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn:

  • • Kies vooral producten rijk aan eiwitten en gezonde vetten
  • • Kies bepaalde soorten koolhydraten wel en laat andere juist staan Eigenlijk komt dat neer op het gevarieerd kiezen voor zoveel mogelijk natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen.

Die zijn vaak van nature vullend, waardoor calorieën, punten of koolhydraten tellen niet nodig is. Gelukkig zijn er nog steeds een hoop producten die je kunt eten.

In de 10 daagse challenge krijg je volledige lijsten met de voedingsmiddelen die je in jouw boodschappenmandje kan leggen.

Beluister je liever de podcast?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven