Koolhydraatarm eten is niet hetzelfde als keto eten(deel2)

Welke koolhydraten mag ik wel en niet?

Bij een koolhydraatarm dieet is het niet alleen belangrijk dat je minder koolhydraatrijke producten binnenkrijg. Ook het soort koolhydraten is van belang. De term koolhydraten is namelijk een verzamelnaam voor suikers, zetmeel en vezels.

Koolhydraten zijn allemaal opgebouwd uit dezelfde suikermoleculen. Ze verschillen in de hoeveelheid suikermoleculen waaruit ze zijn opgebouwd. En dat heeft invloed op de snelheid waarmee je lichaam ze omzet in glucose. Vezels zijn een bijzondere groep koolhydraten. Je lichaam kan ze niet verteren. Daarom leveren ze amper energie, maar zijn ze wel heel goed voor de werking van je darmen.

Snelle en langzame koolhydraten

Producten met suikers en zetmeel zijn snelle (simpele) koolhydraten. Deze worden snel in je lichaam opgenomen en leveren zo in korte tijd energie. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten bevatten over het algemeen meer vezels. Je lichaam doet er langer over om deze te verwerken. Hierdoor leveren ze langzamer energie, maar zorgen ze ook minder voor een glucosepiek.

Snelle koolhydraten passen niet in een koolhydraatarm dieet. Langzame koolhydraten zijn in kleine hoeveelheden wel toegestaan. Ook vezels horen thuis in een koolhydraatarme leefstijl. Ze zijn erg belangrijk en daarvan eet je er niet snel te veel.

Glycemische index en glycemische lading

Je hebt misschien ook wel eens gehoord van de glycemische index (GI) van een voedingsmiddel. De GI geeft de snelheid aan waarin het product je bloedglucosespiegel doet stijgen. Een lage score is gunstig: hoe lager de score, hoe langzamer je bloedglucose stijgt. De GI varieert tussen de 0 en 100. Pure glucose heeft een score van 100.

Een andere score die van belang is, is de glycemische lading (GL). Deze score kijkt niet alleen naar de snelheid waarmee je bloedglucose stijgt. Maar ook naar hoeveel glucose een product levert en daarmee hoe hoog je bloedglucose uiteindelijk wordt.

Watermeloen heeft bijvoorbeeld een hoge GI , maar omdat het zo weinig koolhydraten bevat, is de GL maar 5. Wetenschappers en experts zijn er nog niet helemaal uit wat nu precies de invloed is van GI en GL. Het is wel zo dat snelle koolhydraten vaak een hoge GI én GL hebben. Maar vezels en volkoren producten lijken het effect op je gezondheid nog het beste te voorspellen.

De drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) vormen de basis van een gezond, koolhydraatarm weekschema. Doordat de maaltijden veel eiwitten, gezonde vetten en vezels bevatten, zorgen ze ervoor dat je je lang verzadigd voelt en waarschijnlijk niet eens behoefte hebt aan iets tussendoor.

Voor de volledige voedingsplanner te ontvangen bekijk je even de 10 dagen challenge

Beluister de volledige podcast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven