Wat is omega 3 en waarom is dit zo belangrijk?

Wat is omega-3 en waarom is het zo belangrijk?

Je lichaam kan zelf geen omega-3 aanmaken. Omega-3 is een vetzuur in je lichaam. Het helpt je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en het houdt je hersenen gezond. Omega-3 wordt een essentieel vetzuur genoemd, wat inhoudt dat je lichaam het zelf niet aan kan maken. Andere vetzuren waar je misschien van hebt gehoord, zijn omega-6 en omega-9.

Omega-3 komt maar in heel weinig voedingsmiddelen voor. De enige manier om essentiële vetzuren binnen te krijgen, is via je voeding. Omega-6 en Omega-9 vind je in heel veel voedingsmiddelen. In zoveel zelfs, dat je er vaak te veel van binnenkrijgt. Maar omega-3 komt maar in heel weinig voedingsmiddelen voor, namelijk:

  • • Vis
  • • Schaal- en schelpdieren
  • • Sommige soorten eieren (omega-3 eieren)

Het probleem is dat we veel te weinig omega-3 binnenkrijgen. Toen we 20.000 jaar geleden nog als jagers en verzamelaars leefden, aten we relatief veel vis. Vandaag de dag is het advies om in ieder geval twee keer per week vis te eten. Dat is een mooi begin, maar zelfs daarmee krijg je nog niet genoeg omega-3 binnen. Te weinig omega-3 kan gezondheidsproblemen opleveren.

Op de korte termijn ga je niets merken van het omega-3 tekort dat je in je lichaam hebt. Maar op de lange termijn kan een tekort aan omega-3 de oorzaak zijn van allerlei gezondheidsproblemen, zoals:

  • • Hersenveroudering en dementie
  • • Hart- en vaatziekten
  • • Een hoge bloeddruk
  • • Een verhoogd cholesterol
  • • Een slecht immuunsysteem

Het is dus erg belangrijk dat je zelf zorgt voor voldoende omega-3. Dit betekent niet dat je elke dag vis moet gaan eten. Niet alleen is dat ontzettend duur, we zouden binnen de kortste keren de zee leegvissen.

Hoe zorg je dan voor voldoende omega-3? Ons antwoord is als volgt: met elke dag een lepeltje visolie.

Waarom visolie?

Visolie bevat als enige het type omega-3 dat je lichaam nodig heeft Je weet inmiddels dat omega-3 een essentieel vetzuur is.

Er bestaan allerlei soorten omega-3 vetzuren, maar deze drie zijn het belangrijkst om te kennen:

  • • ALA (alfa-linoleenzuur)
  • • EPA (eicosapentaeenzuur)
  • • DHA (docosahexaeenzuur)

ALA is een plantaardig omega-3 vetzuur en vind je in avocado, zaden, noten en olie, zoals lijnzaad en lijnzaadolie, raapzaadolie of walnootolie. EPA en DHA zijn visvetzuren en die vind je in vis en visolie. EPA en DHA zijn de belangrijkste twee die je lichaam nodig heeft. Je lichaam maakt zelf EPA en DHA aan uit ALA, maar dit levert slechts een kleine hoeveelheid EPA en DHA op.

Visolie is twee keer zo voordelig als algenolie. Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen dit uit algen en plankton. Tegenwoordig kan EPA en DHA ook direct uit algen gehaald worden, die weer worden geproduceerd tot algenolie. Een uitkomst voor vegetariërs en veganisten. Hoewel algenolie zeker een toekomst heeft, is het op dit moment nog erg prijzig. Algenolie is twee keer zo duur als visolie en daarom voor de meeste mensen geen optie om dagelijks te nemen. Mocht je een goedkopere variant van algenolie zien, dan is het vaak zo verdunt dat het eigenlijk geen effect heeft. Visolie kan op een duurzame manier gemaakt worden.

Naast algenolie is er nóg een bron van omega-3 en dat is krillolie. Maar wat blijkt? De krill-visserij heeft een enorme negatieve impact op de ecologie in de oceanen. Niet alleen is krill belangrijk voer voor walvissen, het slaat enorm veel CO2 op, wat zeer gunstig is tegen het opwarmen van de aarde. Visolie kan echter wél op een duurzame manier gemaakt worden, te zien aan het MSC-certificaat.

Waarom koos ik voor de visolie van eqology?

Deze visolie is van goede kwaliteit en heeft een duurzaamheidscertificaat Ik vond het belangrijk om een visolie-supplement te vinden die niet alleen gezond is, maar ook van goede kwaliteit is en een zo’n laag mogelijke impact heeft op de visserij en het leven in de oceanen.

Deze heb ik in Noorwegen gevonden (een producent die visolie maakt uit de snijresten van kabeljauwfilet.) Uit die snijresten wordt mooie, schone olie geperst die in ons supplement zit verwerkt. Er wordt dus géén extra vis voor gevangen! Daarom heeft deze olie het MSC-keurmerk gekregen. Je checkt of je visolie van goede kwaliteit is door te checken of hij in een donkere, glazen fles zit. Waarom? Omdat de vetten in visolie extreem gevoelig zijn voor zuurstof en licht. Zo weet je dus of je visolie van goede kwaliteit is!

Een manier om de kwaliteit van visolie te keuren, is door goed te proeven en ruiken. Stinkt visolie naar rotte vis, dan weet je dat die van slechte kwaliteit is. Een andere manier is om te kijken of je er oprispingen of visboertjes van krijgt. Naast dat deze heel onplezierig zijn, zijn ze ook echt een teken dat je vrijwel zeker niet te maken hebt met een visolie van goede kwaliteit.

Aan de beoordelingen die mensen achterlaten over deze visolie, lees je dat niemand last heeft van oprispingen en dat de olie een heerlijke, zachte citroensmaak heeft. Een natuurlijk aroma – zonder verborgen suikers, dus.

Deze  visolie is geschikt voor iedereen en kun je op veel manieren innemen Ik raad je aan om iedere dag één theelepel (5 ml) visolie per dag te nemen. Het handige is dat je ‘m overal doorheen kunt doen. Je kunt je visolie ook in de avond nemen. De smaak is zo zacht, dat je ‘m ook direct van een lepeltje kunt eten.

Ik hou van de visie METEN IS WETEN en daarom vind ik het fijn dat er bij deze omega 3 olie een bloedtest is verbonden die jou ook inzicht geeft in de verhouding met je omega 6 . Hoeveel jouw omega 3 in je lichaam is).. dus hoe jouw cel kwaliteit is. Want dat geeft een betere opname van voedingsstoffen aan de cellen en een betere afgifte van de afvalstoffen.

Wij bespreken samen jouw resultaten met deze bloedtest en gaan op die manier je na 5 maanden terug met een bloedtest evalueren.

Wens je meer informatie stuur dan zeker een bericht.

Meer over de omega 3 lees je hier.

Wil je de gratis masterclass volgen? Klik dan even op deze link.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven